Een week na de Gelderse Derby reizen de manschappen zondag af naar de Domstad voor het uitduel met FC Utrecht. De Domstedelingen, die in de beker in de slotminuut de zege grepen tegen FC Groningen, staan op de achtste plaats met slechts twee punten meer dan NEC. Hyballa kan tegen zondag om 14.30 uur FC Utrecht geen beroep doen op de geblesseerde Mohamed Rayhi.

Valreep
De Derby van Gelderland eindigde zondag in een 1-1 gelijkspel. Lang leek Navarone Foor de matchwinner te worden in Nijmegen. Hoe gekscherend het ook mag klinken, maar dat was niet in het voordeel van NEC. Sterker nog: Foor scoorde zijn eerste treffer in dienst van de Arnhemmers nadat hij deze zomer met veel verbazing zijn krabbel zette onder een vijfjarige verbintenis bij Vitesse. Een klein kwartier voor het rustsignaal liep spits Van Wolfswinkel dwars door de Nijmeegse as op het doel van Delle af. De spits werd achtervolgd door Dumic en Golla, maar met een sublieme pass zette hij de ingelopen Foor oog-in-oog met de NEC-goalie. Foor twijfelde niet en zag zijn lobje tergend langzaam de doellijn passeren: 0-1.

Ongeloof heerste op de Nijmeegse tribunes. Degene die NEC jarenlang van trouwe dienst had voorzien, schoot de aartsrivaal op 0-1. Gelukkig kende de tweede helft opnieuw 45 minuten waarin NEC alsmaar op zoek ging naar de gelijkmaker. Na diverse pogingen lukte het dan toch. In de 88e minuut was Dumic de gevierde man, hoewel Awoniyi het laatste tikje gaf. De ijzersterke verdediger bracht De Goffert in extase en zorgde zo op de valreep voor een puntendeling. In Nijmegen zal het als een overwinning hebben gevoeld.

Op en neer
FC Utrecht is al jarenlang net als NEC, met de degradatie in 2014 daargelaten, een soortgelijke club. Veel schommelingen op de ranglijst, bestuurlijke problemen en een fanatieke achterban. De Domstedelingen kenden vorig seizoen een uiterst knap slot van de competitie. Met een fraaie eindsprint vochten de mannen van trainer Erik ten Hag zich naar play-offvoetbal dat recht gaf op Europees Voetbal. Echter verloren de mannen in de finale van Heracles Almelo.

Ook dit seizoen presteert FC Utrecht bijzonder wisselvallig. In de eerste tien wedstrijden pakten de Utrechters slechts twaalf punten. De eerste competitiewedstrijd tegen regerend landskampioen PSV werd nipt met 1-2 verloren en de vijf weken erna werd tegen sc Heerenveen (2-2), AZ (1-2), Vitesse (1-1), PEC Zwolle (1-1) en FC Groningen (1-5) geen enkele overwinning geboekt. De eerste zege kwam pas op 25 september jl. tot stand tegen Sparta (2-0). Een week later werd de wedstrijd van het jaar tegen Ajax met 3-2 verloren. Zeven dagen later werd en dan wel weer knap met 3-0 gewonnen van Go Ahead Eagles, voordat ook Willem II op 22 oktober (0-1) aan de zegekar werd gebonden. Hierdoor is FC Utrecht met twee overwinningen op rij en geen tegengoal een tegenstander om wel degelijk rekening mee te houden. Waar ook de alarmbellen van zullen gaan rinkelen zijn de topschutters Sébastian Haller en Richairo Zivkovic. Het aanvalsduo van Utrecht staan samen op acht treffers.