Zeven dagen na de euforische zege op aartsrivaal Vitesse maakt NEC zich opnieuw op voor een kraker in de subtop van de Eredivisie. Zondagmiddag 14.30 uur is de Galgenwaard het decor voor FC Utrecht – NEC. De Domstedelingen hebben twee punten meer dan NEC, dat op een achtste plaats staat. De wedstrijd staat onder leiding van Limburger Ed Janssen.

Eendracht
NEC versloeg vorige week aartsrivaal Vitesse. NEC gaf de buren uit Arnhem een paar flinke tikken. In slotminuut van de eerste helft scoorde Limbombe op aangeven van Breinburg de 1-0. Een sublieme lange bal van Breinburg, die achter de Arnhemse verdediging werd gelegd, werd door Limbombe koelbloedig gepromoveerd tot doelpunt.

In het tweede bedrijf ging NEC door waar het gebleven was: Vitesse niet het spel laten maken, ‘spelen’ met de tegenstander, treiteren, irritant zijn. Allemaal facetten die aanwezig waren bij de 54e derby van Gelderland. Nadat onder andere Kane en Roman de kansen onbenut lieten, was het Dario Dumic die voor de 2-0 zorgde. Een afgeslagen corner kwam pardoes voor de voeten van de boomlange verdediger, die niet twijfelde en de bal met z’n zwakkere linker achter Room schoot. Bam. Tik nummer twee. Eendracht zorgde ervoor dat het individualisme werd vernederd. NEC was een eenheid, een team dat voor elke meter streed alsof het hun laatste was. Net na de 2-0 leek Vitesse terug te komen in het duel. Baker schoot een vrije trap op knappe wijze achter doelman Jones. Daar bleef het ook bij. NEC won, zegevierde en schitterde tegelijk. Nijmegen leeft weer en de play-offs zijn weer binnen handbereik.

‘Superflow’
De tegenstander van NEC aankomende zondag is FC Utrecht. Het elftal van trainer Erik ten Hag heeft een gigantische inhaalslag gemaakt. De Domstedelingen bezetten momenteel de vijfde plaats, maar stonden tijdens de herfstperiode nog op de 14e plaats. De inhaalslag en de huidige ‘superflow’ is mede te danken aan goudhaantje Sebastièn Haller. De 22-jarige Franse spits is clubtopscorer met zestien treffer. Ook ex-NEC’er Ruud Boymans is aardig op dreef. De spits die langdurig geblesseerd was heeft zijn plek heroverd in het elftal en was met enkele mooie goals belangrijk voor de ploeg van Ten Hag. FC Utrecht is een vergelijkbaar elftal met NEC. Eenheid, geen echte vedettes en geen poespas. Hard werken is net als in Nijmegen het devies. Daardoor lijkt FC Utrecht op voorhand ook de favoriet. Van de laatste vier duels pakten de ploeg acht punten.

FC Utrecht speelde vorig weekend op bezoek met 1-1 gelijk bij Heracles Almelo. De ploeg kwam op een 1-0 achterstand, maar rechtte via Ludwig de rug; 1-1. Geen al te beste uitslag, maar op bezoek bij het altijd stugge Heracles is een punt mooi meegenomen in strijd om Europees voetbal.

Historische duels
Duels tussen FC Utrecht en NEC werden in De Galgenwaard 35 keer eerder uitgevochten. Negentien keer trok de thuisploeg aan het langste eind en tien keer zegevierde de ploeg uit de Keizerstad. Reken zelf maar uit hoe vaak de teams de punten deelden. Van de laatste tien ontmoetingen in de Domstad won NEC er slechts twee. Dat gebeurde op 22 februari 2009 (0-2) en 10 februari 2013. (0-3) Zes keer werd er verloren en slechts twee keer deelden men de punten.

NEC-FC Utrecht vond de laatste drie ontmoetingen frappant genoeg drie keer achter elkaar plaats in De Goffert. Op 22 januari 2014, 16 maart 2014 en 22 november 2015 kruisten beide elftallen in Nijmegen de degens. Voor de laatste ‘awayday’ naar Utrecht moeten we drie jaar terug in de tijd. Op 6 december 2013 verloren de Nijmegenaren met 2-0. Tijdens carnaval, in het jaar 2002, boekte NEC de grootste uitzege op FC Utrecht. Het werd maar liefst 1-4 door doelpunten van Ax, Hesp, weer Ax en Demouge.

Wedstrijdselectie

‘Never change a winning team’ is een veelvoorkomende uitspraak van trainers. Ernest Faber lijkt op voorhand te kiezen voor dezelfde elf die een week eerder Vitesse met 2-1 versloegen. Maar volgens De Gelderlander start Rens van Eijden in de basis ten koste van Wojciech Golla. De Poolse mandekker speelde een dijk van een wedstrijd tegen Vitesse met ‘zijn’ maatje Dario Dumic. Faber lijkt ondanks de driepunter van vorige week zijn elftal toch te wijzigen. Verder blijft de formatie en opstelling intact. Roman geniet opnieuw de voorkeur boven Jay-Roy Grot. Santos zit zondag zijn laatste duel schorsing uit.

Vermoedelijke opstelling NEC
: Jones; Kane, Van Eijden [C], Dumic, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor, Appiah; Limbombe, Roman