Nu de aanval op de het linkerrijtje is afgeslagen door FC Groningen afgelopen week staat er voor NEC nauwelijks nog iets op het spel. Lijfsbehoud lijkt zeker, al moeten de "katten in het nauw" niet al te rare sprongen meer gaan maken. De druk is eraf en dus kan NEC vrijuit voetballen tegen FC Twente zondag.
FC Twente heeft de afgelopen weken de nodige tikjes te verwerken gehad. Er werd met 3-0 verloren in Amsterdam en ook uitschakeling in de Europa League is sinds donderdag een feit. Over twee wedstrijden bleek Werder Bremen toch net een maatje te groot. Toch staat er nog genoeg op het spel. Koploper PSV blijft in zicht met slechts één punt achterstand en een ontmoeting in het verschiet.
Afgelopen donderdag startte Steve McClaren voor het eerst sinds tijden zonder twee van zijn drie favoriete aanvallers. Blaise N’Kufo was geblesseerd en loopt inmiddels op zijn laatste benen. De sterke aanvaller vertrekt aan het eind van het seizoen waarschijnlijk naar de Amerikaanse MLS. Inmiddels gaan er al stemmen op om de centrumspits te passeren ten faveure van Luuk de Jong. Volgens ingewijden zou dit echter de hierarchie in de kleedkamer teveel verstoren. De Zwitser is naast boegbeeld ook aanvoerder en pakt nog regelmatig zijn doelpunten mee. Miroslav Stoch was gepasseerd voor een andere aankoop: Bernard Parker. De kleine Slowaak kan bijtekenen bij Chelsea maar heeft sinds de winterstop nog niet de ware vorm te pakken. De derde aanvaller, Bryan Ruiz, vertoont week na week zijn kunsten en scoort er ook nog eens lustig op los. De duurste aankoop van Twente ooit is een ware versterking.
Op het middenveld ontbrak Theo Janssen de eerste weken van januari door een schorsing van de club na rijden onder invloed. De Arnhemse linkspoot moet zich inmiddels afvragen waar zijn carrière was geëindigd als hij altijd zo voor zijn sport had geleefd als dat nu het geval is. Zonder Janssen bleek het voetbal van Twente stukken minder en bleek dat Kenneth Perez in zijn eentje ook niet bij machte (of krachten) is om het spel te maken. Tukker Wout Brama is een absoluut zekerheidje geworden ondanks de aanwezigheid van Cheik Tioté, Nashat Akram en het talent Vujicevic. De kracht van Twente ligt echter óók achterin. Met Douglas en Peter Wisgerhof als centrale duo beleeft geen enkele spits een fijne wedstrijd.
NEC zal noodgedwongen het één en ander moeten wijzigen na de wedstrijd tegen Groningen. Niels Wellenberg en Patrick Pothuizen liepen na een optelsom van gele kaarten tegen een schorsing aan; hun posities worden vermoedelijk ingevuld door Rens van Eijden en Mitchell Burgzorg die twee linies terugzakt. Op het middenveld is het meespelen van Sarpong en Goossens onzeker, beide kampen (nog steeds en alweer) met lichte blessures. Voorin komt er weer een plek vrij voor Saidi Ntibazonkiza. De rode kaart die hij midweeks kreeg tegen Jong Vitesse heeft uiteindelijk geen gevolgen gekregen. Bram Nuytinck, voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands beloftenelftal, keert terug naar de bank. Twente-huurling Heubach speelt waarschijnlijk tegen zijn oude club.
Vermoedelijke opstelling NEC:  
Babos; Burgzorg, Van Eijden, Zomer, Heubach; Sibum, Radomski, Sarpong (Goossens); Fejzullahu, Vleminckx en Ntibazonkiza.