Na regen komt zonneschijn is een veelgebruikt spreekwoord. Het Nederlands Elftal zorgde voor een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. De mannen van bondscoach Danny Blind lukten het niet om zich (direct) te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk en verlieten de kwalificatie met schaamrood op de kaken. Máár gelukkig is er nog altijd het mooie NEC. Aanstaande zondag wacht in Enschede duel negen van het seizoen 2015/2016 met FC Twente. Het duel in De Grolsch Veste begint om 12.30 uur en staat onder leiding van Manschot.

Oranje-debacle
Schaamteloos, amateuristisch, ongeloof, kinderlijk, ongeïnspireerd. Het zijn allemaal woorden die zich in een rap tempo afwisselden. Nederland, het land dat in 2014 nog de halve finale haalde op het WK in Brazilië, in 2010 zelfs nog de finale speelde in Zuid-Afrika tegen Spanje, is kilometers diep gezonken. Waar in die glorieuze jaren adembenemend voetbal werd gespeeld met mannen die voorop in de strijd gingen, is het sinds augustus 2014 bergafwaarts gegaan met Oranje. Nederland moest met landen als IJsland, Tsjechië, Turkije, Letland en Kazachstan uit gaan maken wie zich kwalificeerde voor het eindtoernooi in Frankrijk. Nederland werd vierde. (!) Nederland behaalde van de 30 mogelijke punten er slechts 13. Guus Hiddink moest het schip ruimen. Danny Blind kreeg de moeilijke taak om dit Oranje weer aan de praat te krijgen. En wat bleek. Bondscoach Blind haalde in zijn vier wedstrijden slechts één overwinning. Men kon weer van vooraf aan beginnen. Hierdoor ontbreekt Nederland op het EK in Frankrijk. En dit mag best een primeur genoemd worden, want Oranje deed in 1984 voor het laatst niet mee op een Europees eindtoernooi.

“Eendracht”
Waar het bij Oranje huilen met de pet op is, gaat het bij NEC voortvarend. De mannen van trainer Ernest Faber presteren als promovendus uitstekend. In 8 wedstrijden werden dertien punten bij elkaar gesprokkeld. De Nijmegenaren bevinden zich daardoor terug op de zevende plaats op de ranglijst. Welke ras echte NEC’er en Nijmegenaar had dat durven dromen?! Alle puzzelstukjes lijken ineens in elkaar te passen en alle aspecten voor een topsportklimaat lijken aanwezig. Nieuwbakken coach Faber heeft het team en zichzelf tot op heden fantastisch op de kaart gezet. Heel Nederland spreekt lof over de aanvallende speelwijze en het rendement wat er uitkomt. Het gevoel van “Eendracht” lijkt weer terug te zijn in Nijmegen. Met de borst vooruit en het onoverwinnelijke gevoel betreden de spelers het veld. En dit is wel eens anders geweest.

Tussen hoop en vrees
FC Twente, de kampioen van Nederland in het seizoen 2009/2010, bungelt sportief én financieel gezien aan een zijden draadje. Het is al maanden hommeles in Tukkerland. De ploeg uit Enschede noteerde over het seizoen 2014/2015 inktzwarte cijfers. Men lijdde een verlies van 3,5 miljoen euro. De ploeg kreeg vorig seizoen ook al zes punten in mindering. En ook dit seizoen is het sportief niet “je van het”. Alfred Schreuder moest koste wat kost worden ontslagen volgens de fanatieke aanhang van de Enschedese club. Schreuder werd tot ongenoegen van het bestuur alsnog op straat gezet en kreeg een flinke zak geld mee. Tot op heden is er nog geen opvolger gevonden en neemt assistent-trainer René Haké de honneurs waar. Terug naar waar het om draait. FC Twente presteert gezien de historie van de club zwak. De Enschedeërs staan op de zestiende plaats met zes punten uit 8 duels. Een ongekende constatering van de ploeg die normaliter in de subtop van de Eredivisie staat. FC Twente won pas één keer dit seizoen. In eigen huis werd enkele weken terug Roda JC met 2-1 verslagen. Daarvoor werd drie keer gelijkgespeeld en vier keer verloren.

Historie
Wedstrijden tussen NEC en FC Twente staan vaak voor spanning en sensatie. Alleen al in de laatste tien onderlinge ontmoeten vielen 46 (!) goals. Op 27 april 2014 stonden beide elftallen voor het laatst tegenover elkaar. In de Nijmeegse Goffert won FC Twente met 2-5. Enkele maanden eerder speelden de Nijmegenaren met 2-2 gelijk. Het was het seizoen waarin NEC uiteindelijk met 88 tegentreffers na 20 seizoenen degradeerde uit de Eredivisie. De laatste keer dat NEC won op bezoek bij FC Twente is heel, heel lang geleden. Tien jaar geleden gebeurde dat voor het laatst. In het oude stadion van FC Twente, genaamd Het Diekman, won NEC op 20 augustus 2005 door een treffer van Tininho met 0-1. Sindsdien werd er zes keer verloren en vier keer gelijkgespeeld.

Wedstrijdselectie
De interlandperiode zit er weer op. Spelers die voor hun land zijn uitgekomen zijn allen weer terug op sportcomplex De Eendracht. Tot groot ongenoegen is doelman en IJslands international Hannes Halldórsson maanden uit de roulatie. De goalie raakte op de training voor het duel met Turkije geblesseerd aan zijn schouder/arm. Uit onderzoek bleek dat zijn arm uit de kom was geraakt. Aangezien Joshua Smits ook nog altijd in de lappenmand zit, staat zondag Duitser Benjamin Kirsten onder de lat. De 28-jarige Kirsten maakt daardoor zijn debuut in de Eredivisie. Verder weinig tot geen veranderingen in de opstelling ten opzichte van het duel met ADO Den Haag twee weken geleden.

Vermoedelijke opstelling NEC: Kirsten, Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor, Ritzmaier; Limbombe, Santos