Zaterdagavond werkt NEC haar voorlaatste competitiewedstrijd dit jaar af, wanneer het op bezoek gaat bij titelkandidaat FC Twente. De Nijmeegse formatie vergaarde in de eerste vijftien duels dit seizoen slechts veertien punten en dreigt met een beroerde uitgangspositie de winterstop in te gaan.
Alex Pastoor fungeert sinds deze jaargang als hoofdtrainer van NEC en de kans bestaat dat de Amsterdammer in de winter twee van zijn beste spelers zal verliezen. John Goossens maakt in principe de overstap naar Premier League-club Swansea City, terwijl ook het aanblijven van Lasse Schöne allerminst zeker is. De naam van de Deense spelmaker werd al meermaals in verband gebracht met het in de Spaanse Primera Divisón spelende Osasuna en Schöne weigert, net als Goossens, zijn aflopende verbintenis te verlengen. Een aftocht van beide middenvelders zou een flinke streep door de rekening zijn voor Pastoor. Het tweetal tekende het vorige voetbaljaar immers gezamenlijk voor veertien doelpunten en is voor een groot deel verantwoordelijk voor de creativiteit bij de Gelderlanders.
Laatstgenoemden hebben dit seizoen grootse moeite met het creëren en verzilveren van kansen. Des te verrassender was het spectaculaire gelijkspel van vorige week tegen FC Groningen. NEC kwam in De Euroborg tot driemaal toe terug van een achterstand en sleepte uiteindelijk één punt uit het vuur (3-3). Melvin Platje is onder Pastoor lang niet altijd verzekerd van een basisplaats, maar zette zijn coach vorige week met twee goals als invaller andermaal aan het denken. De in Naarden geboren centrumspits mag zich met vijf treffers clubtopscorer noemen, terwijl PSV-huurling Género Zeefuik, die Platje tegen de noordelingen wel in staat stelde te scoren, nog altijd droog staat.
Opponent FC Twente wordt dit seizoen geleid door Co Adriaanse. De ervaren oefenmeester presteert weliswaar prima met zijn team – de Enschedeërs bezetten een derde plaats in de Eredivisie en bereikten onlangs bovendien als groepswinnaar de knock-out-fase van de Europa League, maar maken qua veldspel niet de verwachte indruk. Voorzitter Joop Munsterman uitte vorige week zelfs lichte kritiek, maar na de 2-6 overwinning op FC Utrecht lijkt Adriaanse voorlopig wel weer goed te zitten bij de beleidsbepaler. De Tukkers speelden een prima match in de Domstad en trakteerden Utreg uiteindelijk op een ruime nederlaag.
Twente zal zich ondanks de vorig weekeinde simpel gewonnen punten geschrokken zijn. Sterspeler Nacer Chadli viel in het treffen uit met een op het oog ernstige knieblessure, maar de kwetsuur van de Belgische vleugelflitser, die na het vertrek van Bryan Ruiz naar Fulham belangrijker is dan ooit, blijkt mee te vallen. Chadli lijkt fit genoeg om zaterdag in de basis te starten en Twente te helpen de indrukwekkende ongeslagen status in eigen huis te verdedigen. De vice-kampioen verloor al zeventien thuisduels op rij niet in de Eredivisie en is derhalve een haast onneembare horde voor NEC, dat deze jaargang uit pas één keer won (0-1 bij Feyenoord).
FC Twente – NEC staat zaterdagavond onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. De 28-jarige Dordrechtenaar wordt in De Grolsch Veste bijgestaan door Dhr. Strijker en Dhr. Brondijk. Dhr. Kamphuis zal als vierde official fungeren in de competitiewedstrijd tussen de huidige nummer drie en vijftien van de Eredivisie.