NEC leek met drie achtereenvolgende overwinningen (één beker, twee competitie) de weg naar boven weer gevonden te hebben, maar werd vorige week door een kansloze nederlaag tegen Ajax (0-3) weer teruggeworpen op de ranglijst. Het elftal van Alex Pastoor bivakkeert zodoende in de degradatiezone en wacht nog een pittig programma tot aan de winterstop. Zaterdagavond is de eerste te nemen horde voor de Nijmegenaren, die op bezoek gaan bij het in eigen huis uitstekend presterende FC Groningen.

Alex Pastoor zal zich momenteel zorgen maken. De 45-jarige oefenmeester kwam afgelopen zomer over van Excelsior, maar krijgt NEC niet aan de praat. Naast het feit dat de resultaten dit seizoen tegenvallen – de Gelderlanders bezetten na veertien wedstrijden een vijftiende plaats en hebben slechts één puntje meer dan De Graafschap – is ook het veldspel bedroevend te noemen. Ook tegen een kwakkelend Ajax maakte de formatie van Pastoor nauwelijks aanspraak op een fatsoenlijk resultaat.

Voor eigen publiek acteerde NEC, ondanks een gedegen voorbereiding waarin de ploeg opnieuw achter gesloten deuren trainde, mat en slaagde het er eigenlijk geen moment in de Amsterdammers te verontrusten. Lichtpuntje aan Nijmeegse zijde was John Goossens, die zijn rentree vierde na ruim twee maanden blessureleed. De middenvelder fungeerde in de openingsfase als aanjager en verstuurde een aantal prachtige passes. Helaas voor Goossens en NEC moest de linkspoot zich nog binnen het half uur laten vervangen wegens een lichte kwetsuur is. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat hij in Groningen weer acte de présence zal kunnen geven.

Opponent Groningen draait tot op heden onder Pieter Huistra een prima seizoen. De Trots van het Noorden heeft zich keurig bij de beste acht clubs van de Eredivisie genesteld en vergaarde 21 punten, acht meer dan NEC en slechts drie minder dan nummer vier Ajax. In De Euroborg zijn de noordelingen moeilijk te verslaan: in zeven thuisduels verloren zij alleen punten tegen koploper AZ (0-3 verliespartij) en titelpretendent FC Twente (1-1 gelijkspel).

De Groningers vinden het net dit voetbaljaar onder leiding van sterspeler Dušan Tadić vrij gemakkelijk (25 treffers tegenover 12 van NEC), maar het groot aantal tegengoals zal coach Huistra mogelijk zorgen baren. In veertien matchen incasseerden de groen-witten al 25 doelpunten, waarvan zes in het laatste duel bij PSV (6-1 nederlaag). Ter vergelijking: NEC slikte er drie minder. Tegenvaller komend weekeinde voor Groningen is het gemis van Maikel Kieftenbeld. De controlerende middenvelder is bezig aan een prima seizoen, maar pakte vorige week zijn vijfde gele kaart en zit daardoor een schorsing uit.

FC Groningen – NEC staat zaterdagavond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. De 36-jarige Vierlingsbeker wordt in bijgestaan door Dhr. Buijk en Dhr. Berbiers. Dhr. Bultynck zal als vierde official fungeren in de competitiewedstrijd tussen de nummer acht en vijftien van de Eredivisie.