Hoewel de rumoer rondom hoofdtrainer Ernest Faber in en rondom De Goffert nog lang niet verdwenen is, maakt NEC zich op voor een uiterst belangrijk duel. Vrijdagavond reizen de Nijmegenaren af naar Rotterdam waar het Excelsior treft. Het duel tegen de Rotterdammers begint om 20.00 uur en staat onder leiding van Björn Kuipers.

“Geheime ontmoeting”
Het ‘welles-nietes-spelletje’ houdt de gemoederen flink bezig. Zo werd afgelopen maandag geconstateerd dat Faber en Hans Nijland (directeur FC Groningen red.) volgens FOX Sports een geheime afspraak hadden in Amsterdam. Noch Faber noch FC Groningen wil bevestigen dat er een ontmoeting heeft plaatsgevonden. NEC kwam daarentegen donderdagochtend met het nieuws naar buiten dat ze het volle vertrouwen hebben in Faber en hij dit seizoen in ieder geval in Nijmegen af maakt.

“Koele Kikker”
NEC speelde haar laatste wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion tegen sc Heerenveen. De Friezen leken in het eerste bedrijf NEC volledig te overlopen, maar telkens stond daar weer doelman Brad Jones. De ervaren Australische keeper hield NEC met enkele prachtige reddingen op de been. Henk Vermeen’s poging kon de goalie jammer genoeg niet keren. Daardoor leidden de Friezen lange tijd met 1-0 in een kwalitatief matig duel. Tot dat Joey Sleegers het wedstrijdbeeld veranderde. De invaller schoot NEC namelijk langszij. Net in een periode dat NEC de tweede treffer probeerde te forceren was het Rens van Eijden die in de 85e minuut van het duel in de fout ging en een penalty veroorzaakte. Ook kreeg de aanvoerder zijn tweede gele kaart toegewezen. De Nijmeegse formatie leek daardoor alsnog met lege handen te komen staan, maar “Koele Kikker” Brad Jones stopte Te Vrede’s penalty in absolute extremis van het duel. Huiswaarts keren met een gestolen punt op bezoek bij sc Heerenveen was niet slecht dachten wij zo.

Helpende hand
Waar NEC strijd om play-offs voor Europees voetbal beleven de mannen van trainer Alfons Groenendijk een bedroevend seizoen. Tegenstander van vrijdagavond, Excelsior, wacht al sinds 7 november (!) op een overwinning in de Eredivisie. In Tilburg won men toen nog met 2-3 van Willem II. Sindsdien stapten de Rotterdammers telkens zonder overwinning van het veld. Het degradatiespook hangt dan ook voortdurend rond op Woudenstein. Het verschil met de veilige vijftiende plaats bedraagt drie punten. Ook vorig weekend kende Excelsior een vrij kansloze wedstrijd. Ajax was in de ArenA eenvoudig met 2-0 de baas.
Hoe gek en irreëel het ook mag klinken, maar vaak steekt NEC ploegen een helpende hand toe welke in sportief moeilijke tijden verkeren. Zo werd eerder dit seizoen SC Cambuur aan een zege “geholpen” (3-1) en werd het, tegen in destijds degradatie verkerende FC Twente, met 1-0 verloren.

Historische duels
Het duel tegen de Kralingers vond dertien keer eerder plaats op Woudenstein. Van al die ontmoetingen won NEC er slechts één. Dat was vier seizoenen geleden tijdens de laatste editie. Op 10 april 2012 scoorden Schöne en Vadocz namens de Nijmegenaren. Excelsior trok acht keer aan het langste eind en vier keer eindigde het in een puntenverdeling. De laatste zes ontmoetingen in Rotterdam leverde NEC maar twee overwinningen op. Die van 2012 en van 2005 toen het maar liefst 2-5 werd. Als je de laatste vijf onderlinge ontmoetingen erbij pakt dan wist NEC ze alle vijf om te zetten in een zege. De heenwedstrijd, op de eerste speeldag van het huidige seizoen, werd met 1-0 gewonnen. Navarone Foor was in de 88e minuut verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. In 2010 leed NEC haar laatste nederlaag tegen Excelsior. In een waardeloze pot voetbal van Nijmeegse zijde wonnen de Rotterdammers met 4-2. Clasie, Bovenberg, Fernandez en Bergkamp scoorden voor de thuisploeg. Namens NEC troffen Vleminckx en Sibum het doel.

Wedstrijdselectie
De wedstrijdselectie voor het duel tegen Excelsior kent twee ‘vaste’ afwezigen. Rens van Eijden en Lucas Woudenberg ontbreken. Beiden zijn geschorst na hun respectievelijke rode en gele kaart tegen sc Heerenveen. Trainer Ernest Faber geeft de Belgische routinier Bart Buysse een kans op de linksback positie. De 29-jarige verdediger begon het seizoen voortvarend, maar moest toch zijn plek afstaan aan Feyenoord-huurling Woudenberg. Gregor Breinburg ontbreekt nog altijd bij NEC. Zijn positie wordt waarschijnlijk ingevuld door jeugd-exponent Jay-Roy Grot.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones [C]; Kane, Dumic, Golla, Buysse; Bikel, Foor; Grot, Limbombe, Sleegers; Santos