Terwijl men in Nijmegen het hele weekend teletekstpagina 830, waar te zien is dat NEC een behoorlijk gat met de achtervolging heeft geslagen, op de televisie had staan, begon de selectie zaterdagochtend alweer met de voorbereiding op het volgende duel. Maandagavond moet NEC namelijk alweer aantreden tegen Telstar.

Dat leek tot vorige week een flinke kluif te worden voor de mannen van Adrie Bogers, maar wie de resultaten van de twee recente speelronden erbij pakt zal het telraam nodig hebben. Op bezoek bij RKC Waalwijk werd met 4-1 verloren, terwijl het een stukje Oostelijker op de Herdgang liefst 6-0 werd voor de beloften van PSV. Met tien tegendoelpunten uit de laatste twee duels is Telstar, waar oud bekende Melvin Platje tegenwoordig actief is, te vinden op op een gedeelde vijfde plek met tien punten achterstand op de nummer 1: NEC.

Onder leiding van coach Mike Snoei kent Telstar een wisselvallig seizoen. Na de 0-6 oorwassing in eigen huis tegen Fortuna Sittard sloeg de knop om. Vijf overwinningen op rij, waaronder eentje tegen GAE (3-1), resulteerden in een knappe gedeelde derde plek. Echter zetten RKC Waalwijk en Jong PSV de Witte Leeuwen weer met beide benen op de grond. Dat gebeurde overigens ook al in het bekertoernooi: Telstar ging op bezoek bij VVSB, kreeg al vroeg een strafschop en VVSB de rode kaart, maar met een man meer moest het toch vier tegentreffers incasseren: 4-1.

Er zijn al flinke uitslagen langsgekomen, en dat is niet gek. Tijdens wedstrijden van Telstar vallen namelijk veruit de meeste treffers. Liefst 59 treffers zagen de Telstar-fans al vallen. Een snelle rekensom geeft dus aan dat er gemiddeld meer dan vier doelpunten per wedstrijd vallen! Als je dan ook bedenkt dat NEC, na Fortuna Sittard, de meeste doelpunten vóór maakt (31), belooft het een waar doelpuntenfestijn te gaan worden.

De laatste ontmoeting tussen beide elftallen dateert uit 2015. Op 13 maart werd het 2-0 in de Goffert, door goals van Christian Santos en Kristján Emilsson. Op 1 december 2014, ook een maandagavond in Sinterklaastijd, maakte NEC de reis naar Velsen-Zuid. De ploeg van Ruud Brood kende een lastige avond en speelde het laatste half uur met tien man, maar won wel met 0-1, wederom dankzij Christian Santos.

De wedstrijd wordt maandagavond geleidt door Edwin van de Graaf. Dat deed hij voor de laatste keer toen NEC in Nijmegen MVV versloeg (4-1). Voor NEC is Edwin van de Graaf – over de laatste vier seizoenen – veruit de beste scheidsrechter. Hij floot negen duels, gaf NEC drie strafschoppen en zag de ploeg slechts eenmalig onderuit gaan (PEC-NEC 2-0). Allard Lindhout is ook aardig op weg. Hij floot zes keer een duel van de Nijmegenaren en zag NEC er vijf winnen.

NEC zal met dezelfde selectie als tegen Jong Ajax aantreden. Joshua Smits en Robin Buwalda zijn dus nog afwezig, maar verder kan Bogers over een geheel fitte selectie beschikken. Mart Dijkstra ontving vrijdag zijn vierde gele kaart en staat dus op scherp. De Nijmeegse L’equipe zal er met de steun van ruim 150 supporters in het Rabobank IJmond stadion alles aan doen om de negende overwinning op rij te boeken. De wedstrijd is voor de thuisblijvers live te bekijken op FOX Sports 3.

Foto: Rob Koppers