Terwijl men in Sittard zich al stiekem opmaakt voor een groot feest, likt NEC de wonden na de nederlaag tegen Jong Ajax van afgelopen maandag. De Nijmegenaren lijken de titel te kunnen vergeten, maar directe promotie is – hoe gek dat ook klinkt – nog niet buiten bereik. Aanstaande vrijdag komt Jong AZ op bezoek.

Zolang er een kans is, moet je ervoor gaan. Het is een zin die meerdere NEC’ers de afgelopen tijd hebben uitgesproken. Na de eerste nederlaag bij Jong Ajax en maandag na de tweede. Iedereen met een NEC-hart heeft natuurlijk een enorme dreun gehad, terwijl sommige fans al nergens meer in te lijken geloven. Toch is het waar wat onder anderen Pepijn Lijnders en Wilco van Schaik hebben gezegd: er is een kans, NEC kan nog promoveren.

Voor vrijdag zijn er een hoop scenario’s denkbaar. Zo kan Jong Ajax de titel pakken als Fortuna en NEC verliezen. Fortuna kan directe promotie veiligstellen als de club zelf wint en NEC punten verspeelt. Een voor NEC positiever scenario is dat Fortuna punten laat liggen op bezoek bij hekkensluiter Jong FC Utrecht en de Nijmegenaren zelf winnen van Jong AZ. Klinkt onrealistisch? Ja, maar niet ondenkbaar. Fortuna speelde onlangs nog gelijk bij RKC, dat voorlaatste staat.

Goals
Doelsaldo kan nog van belang zijn voor NEC gezien de twee punten achterstand op Fortuna. De druk ligt nu bij de Limburgers. NEC moet er vooral voor zorgen dat de laatste twee wedstrijden worden gewonnen. Wellicht nog voor directe promotie en anders om met een redelijk goed gevoel de play-offs in te gaan. Daarbij zijn doelpunten van belang, terwijl NEC de afgelopen weken wel moeite kende met scoren. Fortuna heeft nu een doelsaldo van +38, NEC staat op +34. Als de Limburgers een keer gelijkspelen en NEC wint, staan de twee clubs in punten gelijk en komt het aan op de doelpunten.

Tegenstander Jong AZ kan wel een lastige kluif worden. Eerder dit seizoen werd het 2-7 in Wijdewormer, maar in het nieuwe jaar doen de Alkmaarse beloften het erg goed in de Jupiler League. Op de ranglijst van 2018 staat Jong AZ zelfs op de achtste plek. NEC staat zesde, wat ook genoeg zegt over de vorm van de Nijmegenaren dit jaar. Jong AZ versloeg dit jaar onder andere Fortuna, Jong PSV, Jong Ajax, FC Eindhoven en MVV.

Selectie
De bekende namen ontbreken vrijdag bij NEC. Mohamed Rayhi en Sven Braken zijn geblesseerd en Suently Alberto is waarschijnlijk ook nog niet inzetbaar. De vraag is op Lijnders opnieuw aan zijn basiself gaat sleutelen, waar hij afgelopen maandag Kevin Jansen naar de bank verwees.

Foto: Rob Koppers