Zaterdagavond staat voor NEC de tweede Gelderse derby in zes dagen tijd op het programma wanneer het op De Vijvenberg de degens kruist met De Graafschap. Een uitgelezen mogelijkheid voor de club uit de Keizerstad om zich te herstellen, nadat het afgelopen weekend niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel tegen aartsrivaal Vitesse.
Wedstrijdinformatie:
Competitie: Eredivisie
Datum: Zaterdag 6 november 2010
Tijd: 20:45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Stadion: Stadion De Vijverberg (Doetinchem)
Laatste zege De Graafschap: 12-12-2004, 3-2
Laatste zege NEC: 18-10-2002, 1-3
De Graafschap keerde dit seizoen na een afwezigheid van een seizoen terug op het hoogste niveau, nadat de Superboeren vorig jaar de titel opeisten in de Jupiler League. Onder Darije Kalezić, die in aanloop naar het treffen meende dat NEC onaantrekelijk voetbal op de mat legt, begon het met dertien punten en een verdienstelijke twaalfde stek uitstekend aan de jaargang in Eredivisie. De 40-jarige in Bosnië-Herzegovina geboren oefenmeester laat zijn elftal over het algemeen attractief voetballen. De Graafschap was in twaalf competitieduels vijftien maal trefzeker, maar zag haar doelman Boy Waterman al liefst 25 keer vissen. De Achterhoekers, die vorige week in Breda met 1-0 verloren van NAC, kregen daarmee na Feyenoord (26) en Willem II (36) de meest tegendoelpunten van Nederland om de oren.
Waterman en middenvelder Rogier Meijer zijn de enige spelers van de promovendus die nog geen enkele minuut misten. Daarnaast kregen ook Jordy Buijs, Muslu Nalbantoglu Rydell Poepon, Hugo Bargas, Peter Jungschläger en Steve de Ridder immer speelminuten. Vleugelspits Bargas is de grote smaakmaker van de Blauw-Witten. De Franse Argentijn speelt met flair en scoorde, evenals centrumspits Poepon, tot op heden al vijf keer, maar zal komend weekeinde verassend genoeg niet starten.
Voor De Graafschap-aanvoerder Nalbantoglu zal het een match met een speciaal tintje zijn. De rechtsback was vier seizoenen actief voor de Nijmegen Eendracht Combinatie en beleefde de grootste successen met de club in 2008, toen er Europees voetbal werd afgedwongen. Ook voor Lasse Schöne (NEC) en Youssouf Hersi (De Graafschap) wacht een weerzien met hun oude werkgever.
NEC heeft twee punten meer dan haar opponent van zaterdag en bezet de elfde plek. De equipe van Wiljan Vloet moet het nog altijd stellen zonder buitenspeler Leroy George, die kampt met een kwetsuur aan zijn enkel. Vloet en co kunnen met een uitverkocht uitvak in elk geval rekenen op voldoende steun. De winnaar van het treffen mag zich voor ten minste een week de nummer één van Gelderland noemen.
Vermoedelijke opstelling De Graafschap:
Waterdam; Nalbantoglu, Wormgoor, Buijs, Fränkel; Jungschläger, Rose, Meijer; Hersi, Poepon, De Ridder
Vermoedelijke opstelling NEC:
Cillessen, Will, Otten, Zomer, Nuytinck; Sibum, Zimling, Schöne, Davids; Goossens, Vleminckx