Na de klinkende overwinning op FC Emmen en vervolgens de benauwde zege op Ajax Amateurs via penalty’s, gaan de Nijmegenaren zondag op bezoek in Doetinchem. Tegenstander dan is De Graafschap. De ‘kleine derby van Gelderland’ zal om 14.30 uur aanvangen en wordt geleid door Pieter Vink. Het uitvak in Doetinchem is stijf uitverkocht. NEC zal worden gesteund door 560 supporters.
NEC is het seizoen meer dan goed begonnen. De huidige koploper van de Jupiler League wist van de tot nu toe acht gespeelde wedstrijden er zeven te winnen en staat op doelsaldo bovenaan. De vorige competitiewedstrijd werd overtuigend met 4-0 gewonnen van FC Emmen. Uitblinker in die wedstrijd was de nieuwste aanwinst Anthony Limbombe. De van Racing Genk overgekomen buitenspeler was nadrukkelijk aanwezig met enkele mooie acties en bekroonde zijn optreden met twee doelpunten. NEC liep vervolgens uit na 4-0 dankzij Alireza Jahanbakhsh en Tom Daemen. Enige smet op het duel was de (onterechte) rode kaart van Sjoerd Ars. De topscorer van NEC leek een slaande beweging te maken jegens een FC Emmen-verdediger, maar werd enkele dagen later (terecht) vrijgesproken door de tuchtcommissie van de KNVB, omdat er geen voldoende bewijs was om Ars te straffen.
Tegenstander De Graafschap is sinds de degradatie naar de Jupiler League in 2012 in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. ‘De Superboeren’ eindigden afgelopen seizoen op een 7de plaats met 58 punten. Het seizoen ervoor eindigde men een plekje lager met 45 punten. Gezien de historie en ambitie van De Graafschap horen de Doetinchemmers ‘gewoon’ minimaal bij de eerste vijf te eindigen. De seizoenkaartaantallen zijn sinds de degradatie in 2012 ontzettend ver terug gelopen en financieel gezien staat men er ook niet goed voor. Toch is de doelstelling van De Superboeren dit seizoen om promotie naar de Eredivisie af te dingen via de na-competitie. Rechtstreekse promotie lijkt er nu al niet meer in te zitten met een achterstand van 7 punten op koplopers NEC en Roda JC. De vorige competitiewedstrijd werd met 0-1 gewonnen van MVV door ‘De Superboeren’ en een week daarvoor werd na een 1-2 rust- en achterstand Telstar met 3-2 verslagen in de eigen Vijverberg.
De laatste ontmoeting tussen De Graafschap en NEC in De Vijverberg dateert van 10 september 2011. NEC verloor destijds met 1-0 door een doelpunt van El Hassnaoui. In de eigen Goffert won men dat seizoen op 1 april 2012 wél. Schöne en Zeefuik zorgden voor een 2-0 overwinning. Wie zegt vier seizoenen geleden en een hattrick van NEC-topscorer aller tijden Björn Vleminckx denkt gelijk terug aan de 1-4 zege in hetzelfde Doetinchem. Vleminckx en Will zorgden destijds voor de grootste overwinning ooit in Doetinchem.
“Never change a winning team” zijn gezegdes waar betaald voetbalcoaches maar zelden van afwijken. Of NEC-trainer Ruud Brood deze trend in stand houdt is nog maar de vraag. Navarone Foor lijkt, ongeacht hoe de kleine dribbelaar ook speelt, vrijwel altijd de schlemiel te zijn. Paco Van Moorsel lijkt ten koste van Foor terug te keren in de basisformatie. Verder lijkt Brood de selectie intact te houden na de overwinningen op FC Emmen en Ajax Amateurs.
Vermoedelijke opstelling NEC: Smits; Appiah, Van Eijden, Haitz, Conboy; Daemen, Breinburg, Van Moorsel/Foor; Jahanbakhsh, Ars, Limbombe