Zaterdagavond rolt de bal weer in de Eredivisie, nadat de Nederlandse competitie één week had stilgelegen vanwege interlandverplichtingen overal ter wereld. NEC hervat het seizoen met de Gelderse derby tegen De Graafschap, dat in haar eerste vier competitiewedstrijden slechts twee punten vergaarde.
NEC-technisch directeur Carlos Aalbers kan met een zeer voldaan gevoel terugkijken op de zomerse transferperiode. De bestuurder, die als profvoetballer ook jaren actief was in de Keizerstad, wist Björn Vleminckx, Jasper Cillessen en Ramon Zomer voor circa zeven miljoen euro te verkopen aan respectievelijk Club Brugge, Ajax en sc Heerenveen en slaagde er daarnaast met een zeer klein budget in enkele aansprekende namen te contracteren. Zo kwamen de transfervrije Ryan Koolwijk (Excelsior), Melvin Platje (FC Volendam) en Nick van der Velden (AZ) de gelederen in een eerder stadium al versterken en stuntte Aalbers vorige week woensdag met de komst van Krisztián Vadócz. De Hongaarse middenvelder, die gedurende de jaargang 2007/2008 furore maakte in De Goffert, kostte de club eveneens geen cent en zal binnenkort, mits hij zijn oude niveau haalt, zonder twijfel in de Nijmeegse basisopstelling verschijnen.
Of de 26-jarige Vadócz zaterdag in Doetinchem al direct acté de presence zal geven vanaf de aftrap, valt nog te bezien, maar feit lijkt dat de controleur al razend populair is bij de Nijmeegse achterban. Ook Género Zeefuik vertegenwoordigt dit voetbaljaar de clubkleuren van NEC. De centrumspits wordt gehuurd van PSV en deed de voorbije week met drie treffers in twee EK-kwalificatieduels voor Jong Oranje al van zich spreken. Met welke elf spelers hoofdtrainer Alex Pastoor zal starten op De Vijverberg, is onbekend, daar de keuzeheer in aanloop naar het treffen achter gesloten deuren traint met zijn equipe.
NEC kan komend weekeinde rekenen op de steun van 550 meereizende supporters. Zodoende zal het uitvak in het stadion van tegenstander De Graafschap tot de nok toe gevuld zijn, net zoals vorig seizoen, toen de Nijmeegse formatie met een 4-1 zege huiswaarts keerde en haar aanhang zo op een fantastische avond trakteerde. De inmiddels vertrokken Björn Vleminckx eiste toentertijd de hoofdrol voor zich op door het produceren van een hattrick en het onbenut laten van een strafschop. Oud-NEC’er Muslu Nalbantoglu scoorde tegen.
Waar voor NEC met zeven op twaalf en doordacht transferbeleid de zon schijnt, daar gaat het bij De Graafschap allemaal minder soepel. De Superboeren gaven in de competitie al voorsprongen weg tegen Ajax, FC Utrecht en Excelsior en veroverden pas twee punten. Daarnaast is de relatie tussen coach Andries Ulderink en directeur voetbalzaken Leen Looyen stroef, zo kwam onlangs naar buiten. Eerstgenoemde zou ontevreden zijn over het functioneren van zijn collega, die enkele gewenste versterkingen had beloofd. Uiteindelijk kwamen die er niet, waardoor Ulderink zijn huidige selectie, waarin aanvallers Rydell Poepon en Michael de Leeuw fungeren als blikvangers, niet sterk genoeg acht om direct lijfsbehoud af te dwingen.
De Graafschap – NEC staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen. De 41-jarige leidsman wordt geassisteerd door Dhr. Inia en Dhr. De Vries. Dhr. Bekebrede fungeert als vierde official.