Voor NEC breekt een belangrijke periode in het seizoen aan. In de komende drie weken wordt de strijd om de tweede periodetitel beslist. Na zes wedstrijden staan de Nijmegenaren bovenaan en met een beetje geluk kan de concurrentie maandag verder op afstand worden gezet. Dan staat in De Goffert de inhaalwedstrijd tegen Jong FC Utrecht op het programma.

Voor NEC zijn er dus nog vier duels te gaan in deze periode, maar de meeste andere clubs hebben er al zeven afgewerkt omdat ze tijdens de interlandperiode zijn doorgegaan. Een misstap kan wel meteen grote gevolgen hebben. Als NEC maandag verliest en De Graafschap wint bij Jong AZ neemt de club uit Doetinchem de koppositie in de periodestand over. Vrijdag volgt voor NEC een uitduel met FC Volendam, dat ook zestien punten heeft, maar een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Stand tweede periode
1. NEC 6-16 (+9)
2. FC Volendam 7-16 (+3)
3. SC Cambuur 7-15 (+10)
4. De Graafschap 6-14 (+10)
5. Telstar 7-14 (+5)
6. Go Ahead Eagles 7-13 (+7)

Programma tweede periode
25-11 Jong FC Utrecht-thuis
29-11 FC Volendam-uit
6-12 Excelsior-uit
13-12 Almere City FC-thuis
 
De periode kent deze keer tien wedstrijden en zoals bekend is de winnaar van elke periodetitel verzekerd van een plek in de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Het zou voor NEC een flinke opluchting betekenen als al voor het einde van het kalenderjaar een ticket wordt bemachtigd. Zoals gezegd zijn er veel kapers op de kust en François Gesthuizen vertelde vrijdag na Helmond Sport – NEC (1-2) al: “Eerst winnen van Jong Utrecht.”

De Utrechtse beloften vinden we terug op de tiende plek, wat zeker niet slecht is aangezien de ploeg vorig seizoen voorlaatste eindigde, met maar één punt meer dan Helmond Sport. Na een goed begin is de formatie van trainer René Hake nu wat verder weggezakt. Na zeven speelrondes stond Jong Utrecht namelijk nog vierde. De ploeg hield NAC, De Graafschap en Cambuur op een gelijkspel, maar verloor ook van Jong Ajax, Go Ahead Eagles en Excelsior. De boodschap is duidelijk: waken voor onderschatting.

Nou scheelt het voor NEC wel dat de historische resultaten dik in Nijmeegs voordeel zijn. Sterker nog: NEC verspeelde nog nooit punten in de vier wedstrijden die tot nu toe werden gespeeld tegen Jong Utrecht. Eén keer werd het wel lastig, toen NEC vorig seizoen op bezoek ging in Utrecht. Nick Venema zette de thuisploeg toen op voorsprong, waarna Anass Achahbar gelijkmaakte en diep in de extra tijd Sven Braken op aangeven vam Joey van den Berg voor 1-2 zorgde.

De vraag is of de trainers van NEC opnieuw voor dezelfde opstelling gaan kiezen in deze drukke periode. Bart van Rooij speelde dinsdag bijvoorbeeld nog met Oranje onder 19, vrijdag met NEC en mogelijk maandag weer. De spelers lijken wel ongeschonden uit de wedstrijd tegen Helmond Sport te zijn gekomen.

Foto: Rob Koppers