NEC hervat de competitie woensdagavond in Alkmaar met een wedstrijd tegen AZ. Het duel stond afhankelijk gepland op zondag 19 december 2010, maar kon geen doorgang vinden wegens de winterse omstandigheden toentertijd. Exact een maand na dato wordt de ontmoeting alsnog afgewerkt.
Competitie: Eredivisie
Datum: Woensdag 19 januari 2011
Tijd: 20:45 uur
Scheidsrechter: Jack van Hulten
Stadion: AFAS Stadion (Alkmaar)
De Nijmegenaren bereidden zich in het Spaanse Mijas voor op de tweede seizoenshelft in de Eredivisie en speelden gedurende de winterstop een viertal oefenwedstrijden. De ploeg van Wiljan Vloet rekende op de Eendracht af met Go Ahead Eagles (3-1) en FC Oss (3-2), terwijl er aan de Costa del Sol gelijke tred werd gehouden met KV Mechelen (0-0) en Club Brugge (2-0) zelfs op een nederlaag werd getrakteerd.
NEC heeft nog altijd de beschikking over aanvalsleider Björn Vleminckx en middenvelder Lasse Schöne. Het tweetal werd deze maand volop gelinkt aan verschillende clubs, maar tot een transfer kwam het nog niet. Vleminckx scoorde in het eerste deel van deze jaargang dertien maal en is daarmee topscorer van de Nederlandse hoogste divisie. De 25-jarige centrumspits stond in de belangstelling van het Belgische Club Brugge, maar een overgang ketste af vanwege de hoge vraagprijs. Ook spelverdeler Schöne is ondanks de vermeende interesse van onder meer landskampioen FC Twente nog altijd te bewonderen in de Keizerstand.
Tegenstander AZ verbleef net als veel andere Eredivisieclubs in Turkije en won haar beide vriendschappelijke wedstrijden in de badplaats Belek. Gertjan Verbeek zag zijn elftal met minimaal verschil afrekenen met het Turkse Ankaragücü (1-2) en het Oekraïnse Metallurg Zaporizja (0-1) en kan zodoende met vertrouwen uitkijken naar het vervolg van het tot nog toe succesvolle seizoen. De Noord-Hollanders bezetten een vijfde plaats en zouden bij winst op zes punten van koploper PSV kunnen komen. AZ mist in elk geval Celso Ortiz (teenblessure), Joey Didulica (nekhernia), Hector Moreno, Pontus Wermbloom (beiden geschorst), Jonathas (privéproblemen) en Brett Holman (deelname aan Azië Cup), terwijl Graziano Pellè (griep) een twijfelgeval is. NEC, dat beschikt over een vrijwel fitte selectie, staat elfde en kan zich een nederlaag niet permiteren met het oog op een plaats in het linkerrijtje.