Zondagmiddag staat er in het AFAS-stadion een interessante ontmoeting op het programma. NEC gaat op bezoek bij AZ. De Noord-Hollanders, die ex-NEC’ers Van Eijden en Jahanbakhsh in de gelederen hebben, bivakkeren op dit moment net als NEC in de middenmoot van de eredivisie. De laatste wedstrijd van speelronde vier van de eredivisie staat onder leiding van Kevin Blom en vangt om 16.45 uur aan.

Driepunter
NEC veroverde vorig week zaterdag tegen sc Heerenveen haar eerste overwinning van dit seizoen. Nadat er tegen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles gelijk werd gespeeld, stapten de Nijmegenaren tegen de Friezen eindelijk met een driepunter van het veld. Zonder oogstrelend voetbal op de mat te leggen, trok NEC met de broodnodige inzet de zege over de streep. Dario Dumic kopte NEC op een 1-0 voorsprong, waarna sc Heerenveen al gauw naast NEC kwam te staan na een piekfijne kopbal van Van Amersfoort.

Een kwartier in het tweede bedrijf zorgde NEC ervoor dat het publiek op de banken ging staan. Een vloeiende aanval via diverse schijven werd koeltjes afgedrukt door Ofosu. De rappe buitenspeler kapte sc Heerenveen-verdediger Bijker netjes uit en schoof de bal in de korte hoek achter doelman Mulder. Na de 2-1 trok NEC terug op eigen helft en was het devies om geen kans of doelpunt meer weg te geven. De mannen van trainer Peter Hyballa hielden vrij eenvoudig stand en pakten zo de eerste zege van het seizoen.

Europees succes
Tegenstander van zondag, AZ Alkmaar, heeft in al die jaren dat ze deelnemen aan de Europa League succes geboekt. De mannen van trainer John van den Brom kwalificeerden zich eenvoudig voor de groepsfase van de Europa League door het Servische Vojvodina over twee duels te verslaan. In Servie werd het simpel 0-3 en in Alkmaar speelde AZ het op hun elfendertigste uit: 0-0. In de groepsfase van de Europa League werd AZ gekoppeld aan Zenit St. Petersburg, Maccabi tel Aviv en het Ierse Dundalk.

In de competitie kende AZ geen al te beste start, maar gezien de tegenstanders is het des te knapper dat men na drie duels op vier punten staat. In de eerste drie duels werden ‘maar’ vier punten gepakt. Het eerst competitieduel werd gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen (1-1), bij PSV werd vervolgens nipt verloren (1-0), maar in Utrecht boekte men een knappe zege (1-2).