Na het bekersucces van afgelopen donderdag treft NEC zondag een op papier wat zwaardere tegenstander. De Nijmeegse succesformatie gaat op bezoek bij AZ. NEC, nummer zeven van de Eredivisie, heeft een voorsprong van twee punten op de Alkmaarders, die zichzelf terugvinden op de twaalfde plaats. De wedstrijd staat zondagmiddag onder leiding van Martin van den Kerkhof en vangt om 16.45 uur aan.

Moeiteloos
Voordat we vooruit blikken op AZ-uit pakken we even de riante bekerzege erbij van donderdagavond. NEC verpulverde Sparta. De Nijmegenaren wonnen afgetekend met 4-0 van de Rotterdammers. Sparta was 90 minuten nergens te bekennen. Dit alles door een goed georganiseerde defensie en middenveld bij de Nijmeegse thuisploeg. Het positiespel van NEC was om je vingers bij af te likken. De bal ging moeiteloos van pion naar pion en wanneer men een kans kreeg werd deze ook vrijwel altijd verzilverd. In de achtste finales lootte NEC HHC Hardenberg, uitkomend in de Topklasse zaterdag. Het duel wordt 15 december gespeeld.

Zware dobber

AZ had een zware dobber aan Telstar. Het duel leek lang op een bloedeloze 0-0 uit te draaien, maar Joris van Overeem besliste in de 70ste minuut het duel dan toch in het voordeel voor de ploeg van trainer John van de Brom. Het was na de openingstreffer nog even billenknijpen voor de Alkmaarse formatie, maar uiteindelijk trok men de zege over de streep. AZ lootte in de achtste finales Kozakken Boys of HBS. Het zal in ieder geval een uitwedstrijd worden voor de Noord-Hollanders.

De laatste competitiewedstrijd die AZ speelde was tegen Feyenoord. In een kolkende Kuip werd met 3-1 verloren. AZ kwam op 1-0 achterstand, maar rechtte de rug daarna al snel. Van Overeem zorgde voor de gelijkmaker. In de tweede helft schoot Dirk ‘Duracell’ Kuyt Feyenoord alsnog naar de zege. De dertiger zorgde voor de 2-1 en 3-1.

Historie

Hoewel een wedstrijd tegen AZ op voorhand een lastige klus lijkt, is dat in de onderlinge statistieken niet terug te zien. Sterker nog, AZ lijkt NEC ’te liggen’. Zowel in Alkmaar als in Nijmegen verloren de Nijmegenaren van de tien laatst gespeelde duels er slechts drie. De laatste keer dat AZ überhaupt een competitieduel van NEC won in eigen huis dateert van 21 augustus 2011: 4-0. De zes ontmoetingen daarna werden allen niet verloren door NEC. Er werd twee keer gewonnen en vier keer gelijkgespeeld. De laatste keer dat NEC op bezoek ging in Alkmaar was voor de KNVB-beker in het seizoen 2014/2015. AZ versloeg NEC met 2-1. Op 10 februari 2008 boekte NEC de grootste zege ooit op AZ. In de Nijmeegse Goffert werd het 5-2 dankzij goals van Bobson, Holman, Van Beukering, Wisgerhof en Drost.

Wedstrijdselectie
NEC-trainer Ernest Faber kan na het bekersucces nog altijd niet beschikken over de twee doelmannen Halldorsson en Smits. Appiah is op de weg terug, maar nog niet fit genoeg bevonden om bij de wedstrijdselectie te zitten. Ook spits Roman blijft sukkelen met zijn enkelkwetsuur en wordt buiten de selectie gehouden voor de trip naar Alkmaar. De opstelling zal daardoor niet anders zijn dan die tegen Sparta Rotterdam.

Vermoedelijk opstelling NEC: Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Ritzmaier; Foor, Santos, Limbombe.