Met nog 3 officiële competitiewedstrijden voor de boeg zullen de mannen van Anton Janssen toch écht de broodnodige punten moeten pakken tegen respectievelijk AZ, FC Twente en Ajax om directe degradatie te ontlopen. Aanstaande zondag gaan de Nijmegenaren op bezoek in Alkmaar om aan te mogen treden tegen het plaatselijke Alkmaar Zaanstreek. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler en assistenten Van Zuilen en Janson. Het duel begint om 14.30 uur.
Waar menig NEC-supporter zich ernstig zorgen maakt over directe degradatie of na-competitie, blijft NEC-trainer Anton Janssen er vooralsnog koeltjes onder. Met nog drie zware wedstrijden te gaan tot het slot van de competitie bedraagt de voorsprong op rode lantaarndrager Roda JC twee schamele puntjes. Tel daarbij op dat de Nijmegenaren een op papier zwaarder programma hebben dan de Limburgers en dat het doelsaldo ook nog in het nadeel spreekt. (-25 om -22)

Enfin, de wedstrijd tegen SC Cambuur moest net zoals de voorgaande wedstrijden een finalewedstrijd worden voor de Nijmegenaren. NEC startte fel en agressief aan het duel en voerde gelijk te boventoon. Geoffrey Castillion kreeg van Anton Janssen de voorkeur boven Jakob Jantscher in dit duel en diezelfde Castillion werd al in de 3de minuut gevloerd door Cambuur-verdediger van Boxel. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer zag er zelf geen overtreding in, terwijl de hele Goffert een andere beoordeling en mening had. Nog geen luttele minuten later kreeg NEC een strafschop. De lange Ajax-huurling Castillion kreeg een zet in zijn rug van SC Cambuur-verdediger Dijkstra na een scrimmage in de zestienmeter. Wiedemeijer wees vervolgens resoluut naar de penaltystip en Castillion schoot NEC feilloos na een 1-0 voorsprong.

Ook na de voorsprong was het NEC dat het initiatief nam en eigenlijk op 2-0 had moeten komen via Castillion, Higdon en/of Vermijl. Maar door fantastisch keeperswerk van Cambuur-goalie Nienhuis bleef de marge steken op één. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg SC Cambuur een vrije trap na een onhandige actie van Alireza Jahanbakhsh. De vrije trap werd vervolgens keizelhard en zuiver ingeschoten in de rechter bovenhoek door Dijkstra; 1-1. Met deze tussenstand gingen beide elftallen vervolgens aan de thee.

Na de onderbreking werd het spel van beide elftallen een stuk minder. SC Cambuur was tevreden met een punt, want daarvoor waren ze naar Nijmegen gekomen en durfden de mannen van Anton Janssen niet alles te geven voor een overwinning. Na opnieuw een teleurstellende thuiswedstrijd moet het dan maar gebeuren tegen de ‘grotere broeders’ in de Eredivisie.

AZ, een van de constanst presterende ploegen in de Eredivisie, staat op de 7de plaats met 45 punten uit 31 duels. De subtopper uit de kaasstad speelde vorige speelronde met 2-2 gelijk tegen Roda JC. De Alkmaarders speelden gisteren in het kader van de kwartfinale in de Europa League nog tegen Europees grootmacht SL Benfica. De wedstrijd werd kansloos met 2-0 verloren, maar men verlaat met een opgeheven hoofd het tweede toernooi van Europa.

Van de voorgaande 30 edities in Alkmaar won AZ 15 keer. NEC ging 3 maal met de overwinning aan de haal. 12 keer eindigde dit duel in een gelijkspel. Vorig seizoen won NEC met 0-2 door goals van Ryan Koolwijk. Eerder dit seizoen boekte NEC een 3-2 overwinning in de eigen Goffert. Waar AZ goed uitzicht heeft op play-offs voor Europees voetbal, hebben de Nijmegenaren sinds 15 februari dit jaar (1-3 overwinning in Waalwijk red.) geen wedstrijd meer gewonnen en zijn ze alles behalve veilig.

NEC kan in de laatste wedstrijden van het huidige seizoen geen beroep meer doen op Ryan Koolwijk. De lange middenvelder uit Rotterdam kreeg een schikkingsvoorstel van 3 duels naar aanleiding van zijn kopstoot en rode kaart die hij opliep tegen SC Cambuur. Ook Rens van Eijden is door zijn rode kaart tegen SC Cambuur (2x geel) automatisch geschorst voor één duel. De Ossenaar kan in de laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente thuis weer zijn opwachting maken. Verder kan NEC-trainer Anton Janssen nog altijd niet beschikken over de geblesseerden Navarone Foor en Samuel Stéfànik en is het nog maar de vraag of de herstelde Marcel Stutter en Tobias Haitz mee afreizen naar Alkmaar. AZ-trainer Dick Advocaat beschikt over een vrijwel fitte en volledige selectie. Alleen Dirk Marcellis ontbreekt nog altijd middels een knieblessure. Of ex-NEC’er Roy Beerens aanstaande zondag van de partij is, is nog afwachten. De kleine dribbelaar heeft enkele pijntjes opgelopen in de voorgaande wedstrijden.

Een team, een taak. Dream it, wish it, do it! Come on NEC!

Vermoedelijke opstelling NEC: Gentenaar, Vermijl, Nielsen, Conboy, Leiwakabessy; Pàlsson, Rieks, Gravenberch, Jantscher; Castillion, Higdon