NEC vervolgt het kersverse Eredivisieseizoen zondagmiddag met een zware uitwedstrijd bij AZ. Beide ploegen vingen de nieuwe jaargang in de Nederlandse competitie niet onverdienstelijk aan: de Nijmeegse formatie pakte een punt in Heerenveen (2-2) en klopte degradatiekandidaat Excelsior (2-0), terwijl de nummer vier van het afgelopen seizoen op de eerste speeldag titelpretendent PSV een tik uitdeelde (3-1) en maar net tekort kwamen tegen bekerhouder FC Twente (2-0).
Alex Pastoor neemt sinds dit voetbaljaar de honneurs waar in Nijmegen en zag zijn maanschappen prima van start gaan. Twee weken geleden speelde NEC weliswaar geen groots duel in Friesland tegen sc Heerenveen, maar keerde het door doelpunten van Bram Nuytinck en Stef Nijland toch met één puntje huiswaarts. Afgelopen maandag boekten de Gelderlanders de eerste driepunter van het seizoen door een matig Excelsior te verslaan. Aankoop Melvin Platje stal met twee wonderschone treffers de show in De Goffert en profileerde zich daarmee als een volwaardig centrumspits. Hoewel het nog maar de vraag is of Platje in de voetsporen kan treden van clubtopscorer Björn Vleminckx, verraadde de wijze waarop hij het niet liet bollen tegen de Rotterdammers veel klasse.
Er was echter ook minder fijn nieuws voor Pastoor, daar middenvelder John Goossens in de tweede competitiewedstrijd een vrij ernstige knieblessure opliep. De 23-jarige Heemsteder, die tegen Excelsior als linkervleugelverdediger fungeerde, kampt met schade aan de buitenband van het gewricht en is naar verwachting twee tot drie maanden uit de roulatie. Of dat de weg vrij zal maken voor jeugdexponent Navarone Foor valt nog te bezien, maar de 19-jarige creatieveling maakte maandagavond opnieuw een prima indruk en brak de match open met een fraaie assist. Verder verloor Pastoor vrijdag zijn aanvoerder, verdediger Ramon Zomer, aan sc Heerenveen.
Opponent AZ, dat met Brett Holman een voormalig NEC’er op de loonlijst heeft staan, kende een op papier zeer lastige seizoensstart met wedstrijden tegen titelkandidaten PSV en Twente, maar kwam die prima door. De Eindhovenaren werden in Noord-Holland op een pijnlijke verliespartij getrakteerd, terwijl de Tukkers de individuele klasse van sterspeler Bryan Ruiz nodig hadden om het elftal van Gertjan Verbeek opzij te schuiven. Tekenend is de fitheid bij de AZ-spelers, die midweeks een kwalificatieduel voor de Europa League speelde in Noorwegen tegen Aalesund FK (2-1 verlies).
De competitiewedstrijd tussen AZ en NEC staat zondagmiddag onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. De 45-jarige in Vierlingsbeek geboren leidsman wordt in Alkmaar geassisteerd door Dhr. Boonman en Dhr. Van den Ven. Dhr. Lindhout zal de vierde official zijn.