Op een doordeweekse dag om kwart voor 9 aftrappen in een futuristisch stadion waar ruim 50.000 toeschouwers in kunnen. Het lijkt op een affiche in de Champions League maar het betreft slechts de nummer 3 tegen de nummer 17 van de Eredivisie: Ajax-NEC aanstaande vrijdag.
Ajax begon dit jaar, net als zoveel clubs, met een nieuwe trainer aan het seizoen. De technische macht ligt in Amsterdam nu bij Martin Jol; de ietwat flamboyante Hagenees die gewoon zijn eigen koers vaart. De Amsterdammers begonnen dit jaar namelijk eens niet in een 4-3-3 opstelling maar Jol koos voor twee spitsen en twee hangende vleugelspelers. Inmiddels is Jol nog steeds zoekende maar beheersen de rood-witten zowel het 4-4-2 als het 4-3-3 uitstekend. De belangrijkste aankoop van Jol afgelopen zomer was Demy de Zeeuw. De kleine middenvelder beheerst de kwaliteit om de ruimtes te benutten, heeft veel voetballend vermogen en staat zijn mannetje in de duels. Inmiddels is de Gelderlander vaste klant in de selectie van Bert van Marwijk en de aanjager van de ploeg. Een andere aankoop, Marko Pantelic, kende een stroeve start maar weet inmiddels steeds beter zijn ploeggenoten en het net te vinden. De transfervrije Serviër werd door vele analytici al snel bestempeld als miskoop maar zowel met zijn voetbal als met zijn gedrag is hij belangrijk in het team van de Amsterdammers. Over de absolute smaakmaker van Ajax bestaat natuurlijk geen twijfel. Luis Suarez loopt ruim 1 op 1 qua goals en levert ook nog handenvol aan assists. De afgelopen weken heeft de Uruguayaan het wat lastiger wat (in)direct resulteerde in het verlies tegen FC Utrecht. Martin Jol liet gelijk weten wat aanpassingen te gaan doen en wat andere spelers de kans te geven. Wie zeker niet spelen zijn Vurnon Anita en Eyong Enoh, zij zijn beide geschorst.
Na de domme rode kaart afgelopen zondag zal Bjorn Vleminckx waarschijnlijk ook niet spelen. Een fikse aderlating voor Wiljan Vloet die daarmee de enige centrumspits met ervaring op het hoogste niveau op de tribune ziet plaatsnemen. Tegen de Amsterdamse aanvalsmachine is het dan ook niet ondenkbaar dat Vloet kiest voor een versterkt middenveld en de bevliegingen van Saidi en Fejzullahu tegen de sterke verdediging met v/d Wiel, Vertonghen en Alderweireld. Ook kan het zijn dat Rick ten Voorde zijn debuut gaat maken in de basis van de Nijmegenaren; in de ArenA is namelijk in principe niks te verliezen voor een club als NEC.