Na een week waarin bekend werd dat Ernest Faber komend seizoen FC Groningen zal gaan trainen, staat zondag de wedstrijd tegen Ajax op het programma. De Amsterdammers zijn nog vol in de race voor het kampioenschap, terwijl NEC het seizoen positief hoopt af te sluiten met een plek in de play-offs voor Europees voetbal.

Ernest Faber
Deze week werd bekend dat Ernest Faber komend seizoen zal overstappen naar FC Groningen. Hij had enkele weken geleden al diverse gesprekken gevoerd met de club uit het Hoge Noorden en werd ook met directeur Hans Nijland gesignaleerd. Afgelopen dinsdag werd Faber gepresenteerd in de Euroborg en dat leidde tot frustratie bij een deel van de supporters. Faber kreeg woensdag tijdens de training van enkele NEC-fans een verhuisdoos met de bestemming Groningen. Hij ging vervolgens met ze in gesprek. Faber toonde begrip voor de reacties van de fans. "De trainer gaat weg en dat wordt in het seizoen bekend. Dat doet de fans pijn." "Natuurlijk is dat alles niet leuk voor mij, maar het is wel inherent aan het voetbal." Dit betekent dat de club dus weer na een jaar op zoek moet naar een nieuwe trainer, nadat Ruud Brood afgelopen jaar overstapte naar PSV.

NEC
Afgelopen zondag was er eindelijk weer iets te vieren voor de NEC-supporter. Na vijf wedstrijden zonder zege zorgde NEC tegen Heracles weer eens voor een driepunter. Een late goal van Christian Santos zorgde ervoor dat NEC de drie punten in eigen huis hield. De twee ploegen waren in evenwicht, maar met name NEC was vaak slordig in balbezit en liet het afweten voor de goal. Het duel was voor Santos ook een persoonlijke meevaller, hij stond al vier wedstrijden droog en vond tegen Heracles weer eens het net.

Ajax
Ajax strijdt samen met PSV om de titel. 20 maart staat de onderlinge confrontatie te wachten. Ajax, dat momenteel de tweede plaats bezet, met één punt achterstand op PSV won afgelopen zondag met 0-4 in Tilburg bij Willem II. De laatste keer dat er punten werden verspeeld was op 31 januari bij Roda JC, het werd toen 2-2. Bij Ajax staan er vier spelers op scherp: Bazoer, Klaassen, Gudelj en Dijks. Als zij geel ontvangen missen ze de topper tegen PSV de week erna. De Boer gaf aan ze niet te sparen tegen NEC. De topscorer bij Ajax is de Pool Arek Milik met veertien doelpunten. Dat is evenveel als Christian Santos, hij staat inmiddels ook op dat aantal doelpunten.

Historie
NEC en Ajax kwamen elkaar 38 keer eerder tegen in een Eredivisieduel in Amsterdam. De enige keer dat NEC in Amsterdam van Ajax won was op 20 maart 1994, NEC ging toen ten koste van de Amsterdammers door naar de halve finale van de KNVB Beker. De laatste keer dat NEC in de ArenA speelde tegen Ajax was op 3 mei 2014, de laatste speeldag van het seizoen 2013/14. Alireza Jahanbakhsh hielp NEC toen aan een 2-2 gelijkspel door twee keer te scoren en te behoeden voor directe degradatie. Iedereen weet wel wat erna gebeurde…

Wedstrijdselectie
De selectie kent momenteel één geblesseerde speler, dat is Mohamed Rayhi. Hij is langere tijd uit de roulatie, na de botsing in de wedstrijd tegen De Graafschap. Naar verwachting is hij er in de derby tegen Vitesse weer bij. Omdat het beroep tegen de vermeende slaande beweging van Santos in de wedstrijd tegen Excelsior pas twee dagen na de wedstrijd tegen Ajax dient, kan Santos gewoon spelen. Faber heeft een ruime keuze wat betreft centrale verdedigers, maar naar verwachting zal hij net als tegen Heracles met het duo Dumic-Van Eijden starten, dat betekent dat Golla weer plaats neemt op de bank. Bij Ajax zijn verdedigers Jairo Riedewald en Kenny Tete geblesseerd.

Het duel in de Amsterdam ArenA begint om 16.45 uur en wordt geleid door Pol van Boekel.

Vermoedelijke opstelling: Jones; Kane, Dumic, Van Eijden [C], Woudenberg; Bikel, Foor, Breinburg; Sleegers, Santos, Limbombe.

Foto: Rob Koppers