Speelronde 34 is aangebroken. Dit betekent de laatste speelronde van het seizoen 2013/2014. Een speelronde waarin veel op het spel staat. Zowel voor de Europese tickets als voor de degradatieplaatsen. NEC dat 17e staat met 29 punten en een doelsaldo van -27 en Roda dat 18e staat met een doelsaldo van -24, moeten beiden vrezen voor directe degradatie. De tegenstander waar NEC haar laatste sprankje hoop uit kan halen is niemand minder dan de kampioen van Nederland, Ajax. Concurrent Roda JC moet op bezoek bij het veilig gespeelde Go Ahead Eagles. De wedstrijd in de Amsterdam ArenA zal worden geleid door Kevin Blom en assistenten Steegstra en Olde Olthof. Net zoals alle andere duels begint ook dit duel om 18.45 uur.
Het begint toch echt een treurig verhaal te worden voor NEC en haar supporters. Al twee seizoenen bungelen de Nijmegenaren onderin de Eredivisie. Waar vorig seizoen nog excuses werden gebruikt voor het vertoonde spel en de neerwaartse spiraal, lijkt het er toch echt op dat NEC op deze positie in de ranglijst thuis hoort. Strijden tegen degradatie, een onsamenhangend elftal en voetbal waar je normaliter gesproken niet voor naar het stadion komt, zijn de woorden en feiten die NEC perfect omschrijven. Na twintig seizoenen onafgebroken op het allerhoogste niveau van Nederland geacteerd te hebben, moet men serieus rekening houden dat het volgend jaar een niveau lager speelt. Hetzelfde geldt voor Roda JC. Ondanks dat Roda JC twee keer door het oog van de naald is gekropen afgelopen seizoenen, zijn de Limburgers nog nooit (!) gedegradeerd en voetballen ze al 41 jaar onafgebroken op het hoogste niveau van Nederland.
Enfin. We zullen toch écht vooruit moeten met NEC. Het ‘genuil’ en negatieve achterwege laten en er proberen het beste van te maken in Amsterdam. Als je de statistieken er op los laat constateer je dat NEC nog nooit een wedstrijd in competitieverband won in Amsterdam. Wel speelde het enkele malen gelijk. Ajax dat vorig weekend voor de vierde maal op rij kampioen van Nederland werd, door 1-1 te spelen in Almelo tegen het plaatselijke Heracles, lijkt op voorhand het seizoen in stijl te willen afsluiten.
Van de 37 eerdere edities in Amsterdam won Ajax er 33. NEC won dus nog nooit in competitieverband in Amsterdam, maar wel één keer in de beker in 1994; 1-2. Eerder dit seizoen won Ajax met afgetekende cijfers in Nijmegen; 0-3. Vorig seizoen klopte Ajax NEC in de eigen ArenA met 4-1. De grootste nederlaag die NEC leed in Amsterdam was in 1967. Destijds werd er met maar liefst 9-1 verloren.
Anton Janssen moet zaterdag een formatie op de been brengen dat niet mag verliezen in Amsterdam. Of de oefenmeester kiest voor dezelfde formatie als tegen FC Twente is nog onduidelijk. Wel staat vast dat Ryan Koolwijk nog altijd geschorst is. Navarone Foor en Samuel Stéfànik zullen net zoals tegen FC Twente niet bij de selectie zitten wegens blessures. Ook Dennis Gentenaar zal niet van de partij zijn in Amsterdam. De Nijmegenaar heeft een spierblessure opgelopen in het duel met de Tukkers en is ongeveer twee weken uit de roulatie.
Collega-trainer Frank De Boer zal naar alle waarschijnlijkheid een veredelt ‘B-elftal’ het veld in sturen. Dit betekent naar alle waarschijnlijkheid dat Kenneth Vermeer de plek onder de lat zal innemen ten koste van Jasper Cillessen en er plaatsen vrijkomen voor jonge talenten als Riedewald, Andersen en De Sa.
Vermoedelijke opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Nielsen, Leiwakabessy; Conboy, Pàlsson, Rieks; Jantscher, Higdon, Castillion