NEC zit in de hoek waar de klappen vallen. De Nijmeegse club leed vorig weekend tegen aartsrivaal Vitesse haar vijfde achtereenvolgende nederlaag in de Eredivisie en raakte bovendien basisspelers Nick van der Velden en Género Zefuik kwijt met blessures. Zaterdagavond wacht de lastige uitwedstrijd bij ADO Den Haag, dat na het succesvolle vorige seizoen, waarin het erin slaagde Europees voetbal af te dwingen, weer met beide benen op de grond staat.
De druk neemt met de week toe op NEC-hoofdtrainer Alex Pastoor, die afgelopen zomer overkwam van het nietige Excelsior en zijn avontuur in de Gelderse stad dramatisch aanving. In de eerste twee wedstrijden (Heerenveen-uit en Excelsior-thuis) werden er weliswaar nog vier punten vergaard, maar nadien volgden zes nederlagen en slechts één overwinning. Zodoende bezetten Pastoor en co na negen duels in de Nederlandse competitie een bedroevende vijftiende plaats.
Dat de Nijmegenaren moeite hebben met scoren, werd zondagmiddag nog maar eens pijnlijk duidelijk in de Gelderse derby met Vitesse. NEC creëerde, net als tegen PSV (0-2 verlies), tal van mogelijkheden, maar doordat de scherpte voor het doel van de tegenstander ontbrak, moest het de punten aan de Arnhemse buurman laten (0-1). Het elftal uit de Keizerstad liet het net slechts één keer bollen in de laatste vijf matchen, waardoor alleen hekkensluiter Excelsior over de gehele competitie genomen minder productief is (zeven om zes).
NEC moet het komend weekeinde in Den Haag sowieso stellen zonder Van der Velden en Zeefuik, die beiden niet fit genoeg zijn voor het treffen, terwijl ook de geschorste Kevin Conboy niet in staat zal zijn acte de présence te geven. De Deense linksback ontving tegen Vitesse een rode kaart en is de komende twee wedstrijden niet speelgerechtigd. Daardoor komt er in de verdediging een plekje vrij voor Rémy Amieux, die ondanks een lichte kwetsuur beschikbaar lijkt. De Fransman begon de jaargang weliswaar als basisspeler, maar moest de laatste weken genoegen nemen met een rol als reserve.
Opponent ADO presteert momenteel niet veel beter. De Hagenezen zagen succescoach John van den Brom vertrekken en wisten het droomseizoen van vorig jaar geen passend vervolg de geven onder nieuwbakken eindverantwoordelijke Maurice Steijn. ADO staat momenteel veertiende met tien op 27 en slikte in de laatste speelronde een ruime verliespartij (1-4). Ondanks dat het in Kerkrade nog op voorsprong kwam tegen Roda JC via middenvelder Tjaronn Chery – hij trof al na negen seconden doel, keerde het zonder punten huiswaarts.
ADO – NEC staat zaterdagavond onder leiding van scheidsrechter Alexandre Boucaut. De 31-jarige Belg wordt in het Kyocera Stadion bijgestaan door Dhr. Gilon en Dhr. Cremers. Dhr Brinckman zal als vierde official fungeren.