De vorige speelronde zorgde NEC voor een daverende verrassing door Ajax in de eigen ArenA op 2-2 te houden. Zondag wacht NEC opnieuw een uitduel. Ditmaal reizen de Nijmegenaren af naar Den Haag. Kijken of de mannen van trainer Ernest Faber opnieuw in staat zijn om met een goed resultaat richting Nijmegen te keren. De wedstrijd in het Kyocerastadion staat onder leiding van de heer Martin Van den Kerkhof en begint om 14.30 uur.

Wilskracht
De laatste wedstrijd speelde NEC in Amsterdam tegen recordkampioen Ajax. Voor aanvang van het duel stonden de Amsterdammers één punt achter op koploper PSV. Doordat PSV een avond eerder een uitglijder beging tegen sc Heerenveen, kunnen de Ajacieden door een zege op NEC aan kop komen. Hoewel Ajacieden en Amsterdammers vaak bekend staan om hun ‘arrogante’ en zelfverzekerde houding, was het NEC dat zondagmiddag met een compact organisatie en een flink portie wilskracht ervoor zorgde dat ‘dat’ Ajax niet de koppositie heroverde én NEC nog altijd in de race is om een ticket voor Europees voetbal.

De Nijmegenaren kwamen maar liefst twee keer terug van een achterstand. Navarone Foor beging een ‘beginnersfout’ door knullig balverlies te leiden op eigen helft, maar een paar minuten later zorgde diezelfde Foor voor de 1-1. Na de rust kwam Ajax via een eigen goal van Rens van Eijden opnieuw aan de leiding, maar acht minuten voor het einde van de officiële speeltijd bekroonde Santos zijn topseizoen met zijn vijftiende treffer. Todd Kane legde de bal panklaar voor de gretige en inlopende Santos. De Venezolaan kleunde en verschalkte doelman Jasper Cillessen.

Hagenezen en onoverwinnelijkheid
Iedereen die een beetje om voetbal geeft en het wekelijks volgt, weet hoe de zaakjes lopen in de hofstad. De Chinese investeerders hebben nog altijd de beloofde miljoenen niet overgemaakt en sportief loopt het in Den Haag ook niet op rolletjes. Waar aan het begin van het seizoen verwacht werd dat ADO mee zou strijden bij de eerste acht plekken bivakkeren de mannen van trainer Henk Fräser op een voorlopige tiende plaats met 34 punten uit 27 duels. Frappant genoeg wonnen de Hagenezen slechts drie van hun dertien thuiswedstrijden. De drie thuiszeges die geboekt werden, waren wel tegen de ‘grotere’ broers FC Twente, PSV en Feyenoord.

ADO is in eigen huis moeilijk te kloppen. ADO is sowieso een ploeg waar lastig tegen te voetballen is en waar iedere wedstrijd negentig minuten lang gestreden wordt als leeuwen die vechten voor hun laatste kans. Een soort ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ en onoverwinnelijkheid heerst er onder de spelers van ADO Den Haag. Alleen Heracles, Ajax en PEC Zwolle wisten met de volle buit te vertrekken uit Den Haag. De laatste wedstrijd die ADO afwerkte was vorige week zondag op bezoek bij FC Utrecht. Bij de thee keken de geel-groenen tegen een 2-0 achterstand aan, maar opgeven kunnen Hagenezen niet. ADO kwam zodoende terug tot 2-2 dankzij Bakker en Havenaar. Laatstgenoemde is topscorer aan Haagse zijde. De lange spits ziet zijn teller voorlopig steken op dertien treffers.

Good old ‘Potje’
Wedstrijden tussen ADO Den Haag en NEC vonden 26 keer eerder plaats in het huidige Kyocerastadion en het oude Zuiderpark. Van die duels trokken de geel-groenen vijftien keer aan het langste eind. NEC won zeven keer. Twee seizoenen geleden kruisten beide elftallen voor het laatst de degens in Den Haag. Het werd 1-1. Namens ADO trof Gehrt doel en aan Nijmeegse zijde was de ijverige Hemlein de gevierde man. Wedstrijden op kunstgras zijn niet echt weg gelegd voor NEC. Sterker nog, NEC won de laatste vier duels in Den Haag geen enkele keer.

De laatst uitzege bij ADO dateert van 5 maart 2011. Via een eigen doelpunt van Nuytinck en een rake pegel van Wesley Verhoek leek NEC opnieuw te verliezen in de hofstad, maar op wonderbaarlijke wijze wist NEC alsnog de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het welbekende Haags kwartiertje was nog geen minuut onderweg toen Rick ten Voorde zorgde voor de 2-1. Een kleine tien minuten voor het einde van het duel wist ADO-verdediger Kum de bal te promoveren tot eigen doelpunt; 2-2. In de absolute slotminuut van het duel scoorde ‘Good Old’ Patrick Pothuizen de 2-3. Het werd een wedstrijd om nooit meer te vergeten voor Pothuizen en het was de laatste goal in Potje’s profcarrière.

Eerder dit seizoen veegde NEC de Hagenezen volledig van de mat. Een ontketende Christian Santos zorgde met een omhaal, welke nog altijd de hele wereld over gaat, voor de 2-1 in het duel dat uiteindelijk met 4-1 werd gewonnen. Aaron Meijers zette NEC al gauw op voorsprong door de bal in eigen doel te lopen. Wormgoor bracht ADO met een kopbal snel langszij, maar de omhaal van Santos, een simpele intikker van Limbombe en opnieuw een doelpunt van Santos deden ADO uiteindelijk de das om.

Wedstrijdselectie
Zoals bekend ontbreekt topscorer Christian Santos voor het belangrijke duel met ADO Den Haag. Ook tegen Vitesse en FC Utrecht doet de goaltjesdief niet mee. De spits zag afgelopen week zijn schorsing gehandhaafd worden door de tuchtcommissie van de KNVB. Voor de anderen tijd om op te staan en NEC bij de hand te nemen. Of trainer Faber kiest voor Mihai Roman, Jay-Roy Grot, Sam Lundholm, Cihat Celik of zelfs Mohamed Rayhi in de punt van de aanval is nog altijd onduidelijk. Faber lijkt op de zaterdagtraining definitief zijn keuze bekend te maken wat betreft de spitspositie. Verder lijkt de formatie en opstelling intact te blijven voor het duel met ADO.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones; Kane, Van Eijden [C], Dumic, Woudenberg; Breinburg, Bikel, Foor, Appiah; Sleegers, Limbombe

Foto: Rob Koppers