Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft. 

Drunen, 22 mei 2024 

Beste Dirk, 

Dank voor de opbeurende woorden. Ik kon me vooral vereenzelvigen met Tim Krabbé zijn: “Mensen die tegen hun verlies kunnen dienen van sportbeoefening te worden uitgesloten” uit De Renner. Geniale tekst, maar het is voor mij niet Het Gouden Ei gebleken.  

Over Gouden Eieren gesproken. We hebben er weer eentje. Kodai Sano. Vanaf nu, wat mij betreft, KodEI Sano genoemd. Landde afgelopen zomer, krap 20 jaar, voor het eerst in Europa en blijkt na een jaar een absolute voltreffer van Carlos Aalbers te zijn. Uiteraard wat onwennig, in den beginne, maar hoe kan het ook anders? Rare taal, smerig eten, asociale mensen. Alles was nieuw voor Sano. Maar op het voetbalveld lijkt hij wel afkomstig uit een andere tijd. De tijd dat voetbal werd uitgevonden, een tijd dat posities nog niet bestonden en een perfecte balbehandeling alleen voor diegene was weggelegd die eigenhandig een varkensblaas had volgepropt met stro om maar te zorgen dat deze 10 ounce was. Kodai is de reïncarnatie van de Florentijn Antonio Scaino da Salò die in zijn boek Trattato Del Gioco Della Palla (1555) onder meer de beginprincipes van het Calcio Fiorentino beschreef. 

Want Salò of Sano, zoals je wilt, is niet te vangen in posities. Hij is verdediger, middenvelder en aanvaller in één. Hij is hersenen, maar ook longen. Hij is werk- en luxepaard. En hij is nog steeds jeugdig onbevangen; een kwaliteit die we in de hele wereld schromelijk onderschatten. Uit onderzoek blijkt dat mensen op hun meest creatief zijn als ze 5 jaar zijn. Kijk op YouTube maar eens naar ‘Doen is de beste manier van denken’ van De Vrije Denkers. Kodai is namelijk een Gouden Ei, maar een Gouden Ei is niets waard als deze niet uitgebroed kan worden. Daarom ben ik zo blij met de verlenging van Lasse Schöne en de warme vleugels van Tjaronn Chery. Als voetballers qua leeftijd bijna afgeschreven, maar voor mij wel de verpersoonlijking van kwaliteit, ervaring en speelse jeugdigheid. Tegen beter weten in hoop ik dan ook van ganser (pun intended) harte dat ook Chery nog een jaartje in Nijmegen blijft. 

Groeten, 

Chiron