Giovanni Zwikstra is blij dat hij deze zomer overstapt naar NEC, maar gaat aan de andere kant FC Groningen ook missen. De negentienjarige spits gaat in Nijmegen bij het nieuwe onder 21-elftal spelen en sluit tijdens de voorbereiding aan bij het eerste.

"Het is allemaal snel gegaan", legt Zwikstra uit in een interview op het clubkanaal. "Ik hoorde via mijn zaakwaarnemer dat er interesse was van NEC. Ik bleef mijn ding doen en de volle focus op Groningen te houden. Vervolgens waren er door corona geen wedstrijden meer. Dan train je alleen en krijg je meer dingen mee. Zo is het gegaan. Ik heb veel contact gehad met mijn zaakwaarnemer, ben daar geweest en toen bleek dat ze een heel goed plan voor me hadden. Daar zag ik veel perspectief in. Vanuit daar maakte ik de keuze om over te stappen naar NEC omdat het in mijn ogen beter is voor mijn voetbalontwikkeling."

Zwikstra had bij Groningen kunnen blijven. De club deed hem een contractaanbieding. "Ik zou naar de onder 21 gaan van FC Groningen en speel hier al acht jaar. Nu is de tijd dat ik Groningen ga verlaten. Ik was ooit op uitnodiging bij de voetbalschool, drie dagen, maar toen was ik niet goed genoeg. Vervolgens zat ik een jaar bij de KNVB en mocht ik daarna alsnog aansluiten op de woensdag. Toen kwam ik wel door de selectie heen. Het was een grote verandering, van een of twee keer per week trainen tot vier of vijf keer plus een wedstrijd."

De aanvaller was afgelopen seizoen goed voor elf goals in twintig wedstrijden bij Groningen onder 19. "We werden winterkampioen met de onder 19 en ik heb veel goals gemaakt. Het is sowieso mooi om belangrijk te zijn voor het team. We hebben met het team mooie momenten gehad. Winnen van Ajax en Feyenoord bijvoorbeeld. Er zat veel talent in de groep en mede door het team werden we winterkampioen."

"Twee jaar geleden trainde ik voor het eerst mee met het eerste", vervolgde Zwikstra. "Het is mooi dat Groningen talent een kans geeft, nu ook jongens die bij mij in het team zaten. Ik zat zelf een keer op de bank, dat was ook een mooi moment. Ik viel niet in, maar ik kon wel de sfeer proeven van hoe zoiets gaat. Vol stadion bij PEC Zwolle, dat wekt wel spanning op. Maar als je je laat zien, kom je er vanzelf in."

Assistent-trainer Melchior Schoenmakers repte bij het afscheid van Zwikstra al over zijn persoonlijke ontwikkeling en daar kwam de spits tijdens zijn ‘speech’ aan zijn ploeggenoten op terug. "Het is jammer dat ik de club ga verlaten, maar ik maak wel een mooie stap. Ik ga op mezelf wonen. Wel met begeleiding, want ik ga inderdaad koken, wassen, schoonmaken, wat thuis mijn moeder allemaal doet. Dat ga ik allemaal zelf leren en NEC gaat me erbij leren. Ik wens iedereen veel succes en ik hoop dat we elkaar tegenkomen in de Eredivisie."

Foto: Orange Pictures