Met Sam Lundholm vertrekt er weer een Zweedse speler bij NEC. Gezien zijn situatie is de kans klein dat hij ooit nog een wedstrijd speelt voor de Nijmeegse club. Zijn verblijf bij NEC was, net als die van enkele landgenoten, weinig succesvol.

Johnsson
Kalle Johnsson staat nog vers in het geheugen. De doelman kwam in januari 2013 over van Halmstads BK, maar overtuigde nooit. Hij had dan ook de lastige taak om Gabor Babos op te volgen en het slecht presterende team hielp ook niet mee. Maar keepen kan hij wel, blijkt uit zijn latere carrière. Na een periode bij Randers, de Deense club waar Lundholm de komende maanden speelt, is Johnsson de eerste keeper van het Franse Guingamp. Die club staat vijfde in de Ligue 1.

Fejzullahu
Clubhopper Erton Fejzullahu stond te boek als een groot talent toen hij in 2009 naar NEC kwam. Twee jaar later vertrok hij – jawel – naar Randers. Toch speelde de Albanees-Kosovaarse speler met een Zweedse nationaliteit, een Finse vriendin en een Deense dog nog redelijk wat wedstrijden: 39. Hierin scoorde hij slechts drie keer en maakte hij eigenlijk niet veel indruk. Nu reist Fejzullahu China af, van de ene club naar de andere.

Bajrovic
Of neem Admir Bajrovic. Hij kwam in 2012 als tiener naar Nijmegen en werd door toenmalig technisch directeur Carlos Aalbers geroemd. Clubs als Manchester City en Blackburn Rovers zouden zijn afgetroefd. Bajrovic maakte bij NEC niet eens aanspraak op een plek bij het eerste. Twee wedstrijden, dat was zijn magere oogst in Nijmegen. Inmiddels speelt Bajrovic bij Östers IF op het tweede niveau in Zweden.

Owusu
Mike Owusu was in 2002 de eerste Zweed ooit in Nijmeegse dienst. De Ghanees met een Zweeds paspoort deed ooit veertig minuten mee, verdeeld over twee duels. In de zomer van 2003, terwijl NEC net een uitzinnig feest voor het behalen van Europees voetbal achter de rug had, keerde Owusu alweer terug naar Zweden.

Olsson
Eigenlijk is Jonas Olsson tot nu toe de enige Zweed die bij NEC een onuitwisbare indruk achterliet. De boomlange no-nonsense-verdediger was sterk, had kopkracht en scoorde ook nog af en toe. Olsson zal waarschijnlijk vooral herinnerd blijven door het jaar 2008. Onder Mario Been plaatste NEC zich voor Europees voetbal, waarna Olsson de stap maakte naar West Bromwich Albion. Daar zit hij nu nog steeds.

NEC heeft nog twee Zweden in dienst. Jordan Larsson, die pas net binnen is, en Mikael Dyrestam. Laatstgenoemde kwam in de winter van 2016 samen met Dario Dumic naar Nijmegen. Dumic heeft al een flinke status opgebouwd, dat valt bij Dyrestam tegen. Hij maakt geen grote fouten en speelt aardig wat wedstrijden, maar als gelegenheidsrechtsback is hij nog geen sterkhouder.

Kwaliteit en talent heeft natuurlijk weinig te maken met nationaliteit. Toch valt het op dat na Olsson eigenlijk geen enkele Zweed meer heeft overtuigd bij NEC. Wie weet komt Olsson ooit nog terug om zijn landgenoten aan te sturen.

Foto: Rob Koppers