NEC heeft zondagmiddag met 1-0 verloren op bezoek bij Sparta Rotterdam op Het Kasteel.

NEC moest tegen de Rotterdammers aantreden zonder Ferdy Druijf, Ole Romeny en Bart van Rooij vanwege interlandverplichtingen. Ook Sparta had de nodige absente spelers. Halil Dervisoglu zou ook ontbreken, maar had op het laatste moment een vlucht eerder genomen en kon zodoende toch plaatsnemen op de bank van de Spangenaren.

In de zevende minuut was het Sparta dat de eerste serieuze kans kreeg, NEC ontsnapte aan een vroege achterstand. Ragnar Ache passeerde Mattijs Branderhorst, schoot op doel, maar raakte de lat, waardoor NEC de bal ternauwernood weg kon werken. Enkele minuten later ging Sparta twee keer in de fout voor eigen goal, NEC verzuimde hier gebruik van te maken. Naarmate de eerste helft vorderde ging het spel van beide ploegen een stuk achteruit.

Vlak voor rust kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong: na klungelig verdedigen van NEC, schoot Ragnar Ache de 1-0 binnen op aangeven van Royston Drenthe. Sparta was na de openingstreffer enkele keren gevaarlijk voor het doel van NEC. Op slag van rust behoedde Branderhorst NEC ook nog voor een grotere achterstand. In de extra tijd van de eerste helft had de bal ook nog op de stip gemoeten, Josef Kvída duwde Ache naar de grond, maar de scheidsrechter wuifde het weg. In de laatste tien minuten van de eerste helft was het Sparta dat NEC de baas was.

In het begin van de tweede helft kon Laros Duarte vanaf buiten de zestien flink uithalen, zijn inzet belandde op de lat. Na een uur spelen kreeg NEC een aardig kans na een voorzet van Randy Wolters op Jonathan Okita, maar de poging van laatstgenoemde werd geblokt. Niet veel later onderschepte Okita een terugspeelbal op keeper Roy Kortsmit, maar het stiftje van de gelegenheidsspits van NEC eindigde in het zijnet.

Naarmate de tweede helft vorderde werd het spel van NEC steeds minder en bijna alles wat fout kon gaan, ging fout. In de slotfase werd Joey van den Berg in de spits gepositioneerd om een aanspeelpunt te creëren, wat NEC de hele wedstrijd miste vanwege de absentie van Druijf. Sparta kon in de laatste minuten van de wedstrijd via Rayhi de wedstrijd beslissen, maar de oud-NEC’er schoot rakelings over. In de extra tijd had NEC een enorme kans op de gelijkmaker: Wolters raakte de paal. Uiteindelijk was het niet genoeg om er nog een gelijkspel uit te halen.

Volgende week vrijdag komt Jong Ajax op bezoek in de Goffert.

Wedstrijdverloop:

’32 Gele kaart Jordy Bruijn
’40 Doelpunt Ragnar Ache 1-0
’42 Gele kaart Randy Wolters

Scheidsrechter: Christiaan Bax

Toeschouwers: 9321

Opstelling NEC: Branderhorst; Joppen, Bossaerts (’56 Overtoom), Van den Berg, Kvída; Dijkstra, Bruijn, Labylle; Ndayishimiye (’89 Haouat), Okita, Wolters.

Opstelling Sparta: Kortsmit; Dabo (’18 Wuytens), Vriends, Abels, Faye; Auassar, Rayhi, Duarte; Duplan (’61 Dervisoglu), Ache, Drenthe.

Foto: Orange Pictures