NEC heeft vrijdagavond met 0-2 verloren van koploper SC Cambuur. In een slordige eerste helft speelden beide ploegen vrijwel niets klaar. Na rust leek NEC aanspraak te maken op een doelpunt, maar topscorer Robert Mühren schoot die illusie met een penalty en een fraai afstandsschot aan diggelen.

NEC begon met Etien Velikonja op de spitspositie, zijn eerste basisplaats sinds oktober 2019. Hij kreeg tegen SC Cambuur de voorkeur boven Ole Romeny, vanwege de lage productiviteit van het Nijmeegse talent.

De wedstrijd begon erg slordig. Beide ploegen speelden afwachtend en lieten, op enkele aanvallende speldenprikjes na, weinig zien. Na een kwartier spelen kon pas de eerste serieuze kans worden genoteerd. Bart van Rooij stoomde op langs de zijlijn en bereikte spits Velikonja met een goede voorzet. Laatstgenoemde kopte de bal naast.

Na bijna een halfuur spelen drong NEC wat meer aan. Het eerste doelpunt leek zelfs al genoteerd te kunnen worden. Okita verkreeg de bal met wat geluk in de zestien en schoot hem uit de draai in het doel. Scheidsrechter Nijhuis had al gefloten voor een overtreding van de linksbuiten. Een paar minuten later kreeg Flemming een schietkans, maar de bal rolde in de handen van Cambuur-doelman Sonny Stevens.

Vijf minuten voor rust begon SC Cambuur meer aan te dringen. Michael Breij, die erin kwam voor de geblesseerde Jamie Jacobs, had binnen enkele minuten al tweemaal de openingstreffer op zijn schoen. Niet veel later schoot oud-NEC’er Ragnar Oratmangoen maar net over. 

Tweede helft
NEC kwam frisser en aanvallender uit de kleedkamer. Kansen voor Velikonja, Kvida (2x) en Musaba werden genoteerd, waar doelman Stevens de meeste moeite had met het schot van Musaba. De offensievere instelling was niet alleen te zien aan het aantal kansen, er werd ook meer druk gezet als Cambuur aan de bal was en NEC nam wat meer risico.

Toch waren het de bezoekers die de score openden. Na bijna een uur spelen haalde Rens van Eijden Robin Maulun onderuit in het zestienmetergebied. Cambuur-spits Robert Mühren schoot de bal koel achter Branderhorst.

Na het openingsdoelpunt oogde NEC erg aangeslagen. Waar in het eerste kwartier na rust nog veel druk werd gezet en gespeeld op de helft van Cambuur, speelden de Nijmegenaren daarna weinig meer klaar. Veel passes kwamen niet meer aan en veel duels werden verloren of niet eens aangegaan.

Met nog ruim twintig minuten op de klok bracht het Nijmeegse trainerstrio Randy Wolters en Ole Romeny in, in de hoop op nieuwe aanvallende impulsen. De ingreep bracht bijna het gewenste resultaat, maar weer werden grote kansen gemist, deze keer door Dijkstra en Musaba.

Enkele minuten later bracht Cambuur de stand op 0-2. Uit het niets schoot Robert Mühren de bal van zo’n 30 meter op fraaie wijze over de aan de grond genagelde Branderhorst heen. Daarmee kwam de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie op negentien doelpunten staan. In de laatste fase van de wedstrijd probeerde NEC nog aan te dringen maar de enkele lange ballen van achteruit wisten telkens geen aanvaller te bereiken.

Scoreverloop:
57’ Robert Mühren (penalty) 0-1
76’ Robert Mühren (Mees Hoedemakers) 0-2

Gele kaarten: Maulun (SC Cambuur)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Rens van Eijden (74’ Frank Sturing), Josef Kvida, Bas Kuipers; Zian Flemming, Mart Dijkstra, Jellert van Landschoot; Anthony Musaba, Etien Velikonja (68’ Ole Romeny) en Jonathan Okita (65’ Randy Wolters).

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens; Doke Schmidt, Calvin Mac-Intosh, Erik Schouten, Alex Bangura (75’ Kellian van der Kaap); Jamie Jacobs (39’ Michael Breij), Mees Hoedemakers, Ragnar Oratmangoen; Jarchinio Antonia (59’ Mitchel Paulissen), Robert Mühren en Robin Maulun.

Foto: Rob Koppers