Ramon Zomer zorgde met zijn doelpunt tegen VVV Venlo voor een goede start van NEC in het nieuwe seizoen. De Nijmegenaren wonnen met 1-0. Ook vorig jaar was de verdediger trefzeker tegen de Limburgers. “VVV is mijn favoriete tegenstander. Nee, haha, dat ik weer tegen VVV scoor is puur toeval. Rens pakte de bal heel goed bij de tweede paal en ik stond op de goede plek. Ik hoefde niet veel te doen.”
Zomer is blij met de overwinning, maar nog niet helemaal tevreden. “Er zijn nog veel punten waar het beter moet, maar als je het vergelijkt met vorig jaar, vind ik dit toch wel een hele stap voorwaarts. Voor het vertrouwen is het goed dat je de eerste wedstrijd wint. Het vertrouwen in de groep was toch al goed, maar je moet toch een punt hebben waaraan je je kunt meten en dat was vandaag voor het eerst.”
“De sfeer is in ieder geval heel goed en dat merk je ook op het veld. Iedereen wil voor elkaar werken. We kunnen kritisch zijn naar elkaar, maar er wordt positief gecoacht en het wordt gelijk geaccepteerd. Dat is erg prettig. We hebben dit seizoen ook diepte met Leroy George en het is niet meer zo statisch. Dan kan je je als speler focussen op één taak en dat voetbalt veel fijner.”
De verdediger vond alleen de eerste twintig minuten goed. “Daarna zak je te ver terug. Dat moeten we niet doen, want we moeten niet de wedstrijd uit handen geven. Het te ver terugzakken gebeurde ook nadat we hadden gescoord. Het was allemaal wat krampachtig en daar wordt het niet beter van. Voor de wedstrijd hadden we niet het gevoel dat we deze wedstrijd zouden verliezen. Maar je moet eigenlijk meer bezig zijn met het tweede doelpunt maken, dan maak je het jezelf veel makkelijker en nu deden we eigenlijk een beetje het tegenovergestelde.”
“Waardoor dat komt? Misschien zijn we niet meer gewend om op voorsprong te komen, dat kan ook. We hebben al lang niet meer thuis gewonnen. De angst om te verliezen is groot. Niet groter dan de wil om te winnen, maar je bent bang dat je weer terugvalt in zo’n zelfde seizoen als vorig jaar. Daardoor wordt het krampachtig en is het fijn dat je de wedstrijd er doorheen sleept en eigenlijk ook niet heel erg meer in de problemen komt. Dat geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijden en als je dan weer in zo’n situatie komt zal het weer beter gaan.”