Voor zo ongeveer de driehonderdste keer in de afgelopen tien jaar moet NEC op zoek naar een nieuwe trainer nadat de club ‘in goed overleg’ afscheid nam van Pepijn Lijnders. Er kwam al een open sollicitatie binnen naar de functie, wij maakten een lijstje met opties.

Mario Been
Zodra NEC een nieuwe trainer zoekt wordt de naam van Mario Been genoemd. De oefenmeester leidde de Nijmegenaren in 2008 naar Europees voetbal en overwinterde in het UEFA Cup-toernooi, waarmee hij een legendarische status verwierf in Nijmegen. In 2015 was er al sprake van dat Been terug zou keren, maar dat ging toen niet door. Nu heeft Been al aangegeven niet bij voorbaat ‘nee’ te zeggen. De vraag is of Been de extreem hooggespannen verwachtingen kan waarmaken indien hij terugkeert in De Goffert.

Jurgen Streppel
De bij SC Heerenveen vertrokken Jurgen Streppel werd de afgelopen weken bij meerdere Eredivisie-clubs genoemd als mogelijke nieuwe trainer, maar heeft nog altijd nergens getekend. De 48-jarige oefenmeester heeft al tien jaar ervaring als hoofdtrainer bij Helmond Sport, Willem II en Heerenveen en werd in 2014 met de Tilburgers kampioen van de eerste divisie. In Friesland had hij onder andere de taak om talenten uit de eigen opleiding te laten doorstromen.

Marcel Keizer
Sinds zijn vertrek bij Ajax lijkt Marcel Keizer een gewilde trainer in Nederland, toch zit ook hij nog zonder club. Keizer werd de afgelopen maanden al wel genoemd bij Heerenveen, Heracles Almelo en Excelsior. Keizer kent de eerste divisie uit zijn tijd bij Telstar, FC Emmen en Jong Ajax, maar of hij zit te wachten op een nieuw Jupiler-avontuur is de vraag.

Jack de Gier
Dan een lastigere optie voor NEC. Jack de Gier was vorige zomer en afgelopen winter in beeld als hoofdtrainer en werd veelvuldig ‘droomkandidaat’ genoemd, maar Almere City liet hem niet gaan en De Gier maakte niet bepaald de indruk dat hij een vertrek uit Almere zag zitten. De oefenmeester ligt nog tot medio 2019 vast en mocht Almere ten koste van De Graafschap promoveren naar de Eredivisie zit de komst van De Gier er voor NEC al helemaal niet in.

Erwin Koeman
Broer Ronald is nu de bondscoach van Oranje, maar Erwin Koeman ging niet met hem mee. De 56-jarige trainer was eerder wel zijn assistent in Engeland bij Everton en Southampton, maar gaf na het ontslag van Ronald bij Everton aan weer op eigen benen te willen staan. ‘Het liefst in het buitenland’, maar ach, NEC komt Roda JC komend seizoen weer tegen. Technisch directeur Remco Oversier werkte bij RKC eerder nog samen met Koeman.

Stijn Vreven
Driftkikker Stijn Vreven loodste NAC Breda hoogstpersoonlijk naar de Eredivisie door in een tweeluik NEC te verslaan, maar zou hij het ook met de Nijmegenaren kunnen? NAC verlengde het contract van de fanatieke Belg niet. De kans is groot dat hij teruggaat naar België, maar wie weet. Dat Vreven een verleden heeft bij Vitesse en eerder zei dat hij een ‘geelzwart hart’ heeft, helpt hem echter niet bepaald als optie voor NEC.

Gertjan Verbeek
Wat betreft trainers ontslaan passen Gertjan Verbeek en NEC het beste bij elkaar, want beide partijen hebben er van beide kanten ervaring mee. Verbeek werd afgelopen seizoen als verlosser binnengebracht bij FC Twente, maar dat liep op een drama uit en nog voor het einde van het seizoen werd hij alweer de laan uitgestuurd. Aast de trainer op eerherstel of vindt hij het prima om ieder weekend de wedstrijden van NEC te analyseren voor FOX?

(Adrie Bogers)
Mocht het met alle opties toch niks worden, kan NEC nog altijd Adrie Bogers voor een half jaar aanstellen als hoofdtrainer. De huidige assistent-trainer speelde afgelopen seizoen zeker niet het mooiste voetbal met NEC, maar liet de club wel bovenin meedoen in de eerste divisie.

Foto: Rob Koppers