In Groningen beleeft Frank Wormuth geen allerbeste start. De nieuwe trainer van de FC is begonnen met twee matige thuisduels tegen misschien wel de grootste degradatiekandidaten en ging er hard af bij Ajax (6-1). Daarnaast is er een spits in de naam van Jørgen Strand Larsen die de club graag verlaat en heeft Wormuth zelf een scheve schaats gereden met enkele uitspraken na de laatste thuiswedstrijd.

Groningen trok in een tranentrekker thuis tegen Go Ahead Eagles weliswaar aan het langste eind, maar na de wedstrijd heerste er een bijzondere sfeer. Wormuth verweet zijn ploeg vooral dat het voor geen enkel vermaak zorgde. Hij zei dat hij ‘een moeilijke groep’ tot zijn beschikking heeft die zelfs de ‘eenvoudige’ oefenstof van de Duitse oefenmeester niet kan begrijpen. Deze week sprak hij daarover met technisch directeur Mark-Jan Fledderus om de lucht te klaren. Wormuth deed zijn uitspraken in de hoop dat het zijn groep zou prikkelen.

Hij verwacht dan ook een reactie van zijn ploeg als ze het vrijdag opnemen tegen NEC. De Nijmegenaren wonnen twee weken terug eenvoudig van promovendus FC Volendam, de ploeg waartegen Groningen een week eerder niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel. Na die wedstrijd zei Strand Larsen, vorig seizoen clubtopscorer met veertien treffers, dat hij misschien wel wilde vertrekken. Een week later was hij al stelliger. “Ik ben teleurgesteld dat de club niet mee wil werken”, aldus de Noor bij ESPN.

Wormuth trekt zich er niet zoveel van aan en laat het aan zijn technisch directeur over. Hij heeft zich deze week gefocust op NEC en trekt dan de vergelijking met zijn vorige tegenstander, Go Ahead Eagles. “Het zijn twee dezelfde soort teams. Ze werken heel goed samen. NEC heeft alleen meer individuele kwaliteit in hun ploeg, dus zullen we sterker voor de dag moeten komen als zondag tegen Eagles.” Dat doet Wormuth met een nagenoeg fitte selectie. Bij de Trots van het Noorden start Ragnar Oratmangoen mogelijk weer in de basis. De ex-NEC’er kreeg vorige week de voorkeur boven Tomas Suslov.

Oratmangoen, vorig seizoen namens Go Ahead Eagles spelend tegen NEC.

In Nijmegen kan Groningen beschikken over maximale steun. 500 fans maken de tocht naar Nijmegen om hun ploeg te steunen. Vorig seizoen waren er nul fans bij: toen speelde NEC twee weken na de derby noodgedwongen voor lege tribunes vanwege het instorten van het uitvak. Het werd 3-0 voor NEC. Later dat seizoen werd er eerst met 1-2 gewonnen in de beker, twee maanden later gingen de Nijmegenaren in de slotfase met tien man onderuit (4-3).

Foto’s: Orange Pictures & Rob Koppers