Vanaf de eerste minuut in het shirt van NEC viel hij op. De Nijmeegse defensie staat als een huis, met Wojciech Golla als bikkelharde balafpakker. De Pool moet wennen in een nieuwe omgeving, maar is door de fans van NEC al omarmd. ForzaNEC sprak met de mysterieuze verdediger over zijn familie, carrière en het leven in Nederland.

Als Golla de brasserie van het Goffertstadion binnenwandelt, ziet hij een schaaltje pepernoten staan. Sinterklaas kent hij natuurlijk niet. “Met kaneel, hè?”, weet de Pool, terwijl zijn blik verklapt dat hij de Nederlandse lekkernij niet gaat proeven. Hij is nu een paar maanden in een nieuw land, een nieuwe omgeving en bij een nieuwe club. Dat is even wennen voor de stoïcijnse verdediger.

Aanvaller Golla
Golla groeide op in Zlotów, een kleine stad in het westen van Polen. Daar begon hij ook met voetballen. Op school met zijn vrienden. Ook met zijn oudere broer trapte hij vaak een balletje. “Hij was keeper, dus ik was dan de aanvaller die de bal schoot. Als je jong bent, begin je natuurlijk als aanvaller.” De carrière van zijn broer was helaas van korte duur. Wegens blessureleed moest hij er al vroeg een punt achter zetten. “Hij volgt me wel nu ik in Nederland speel. Dat is fijn. Hij is al twee keer komen kijken.”

Tattoos
Golla valt in het veld niet alleen op wegens zijn defensieve prestaties. De Pool heeft een aantal tattoos op zijn arm. “Al mijn tattoos hebben een betekenis”, zegt hij terwijl hij zijn mouw opstroopt. “Op mijn arm staat een roos met de geboortedatums van mijn familie. Daar naast een engel met mijn geboortedatum.” Maar hij heeft er nog veel meer. Zijn rechterarm zit helemaal onder en ook op zijn borst staan enkele zinnen geschreven. Golla houdt van tattoos. “Ik zit erover te denken om er in de winterstop weer een te laten zetten.”

Later in de middag heeft de Pool weer Nederlandse les. “Het is een moeilijke taal. Ik versta het vaak wel, maar het praten is lastig”, zegt hij terwijl hij al zuchtend een geluid maakt. “Ggggg. Op die manier, dat kennen we niet in Polen, zo’n uitspraak van de G.” Golla vindt het wel belangrijk om de taal te leren. “Het is goed voor de communicatie. Op het veld praten we nu Engels, dat is geen probleem. Soms roept Rens ‘rechts’ of ‘links’, dat soort dingen moet je dan wel weten.”

Golla vormt samen met Van Eijden het centrale duo bij NEC. De twee maken een uitstekende indruk. “Ik heb veel contact met Rens, maar ook met Todd en Lucas. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Dat is belangrijk. We voelen elkaar goed aan. Rens is een goede speler.” Met slechts dertien tegengoals heeft NEC een van de minst gepasseerde defensies van de eredivisie. Met Golla als rots in de Nijmeegse branding.

Foto’s: Sjors Grol en Rob Koppers