Op het afgelopen WK in Qatar deden er helaas geen NEC’ers mee aan het toernooi. Desondanks kan de club een kleine 70 duizend euro tegemoet zien. Dat komt door de deelname van Australië-doelman en voormalig NEC’er Danny Vukovic.

Dat zit zo. Tijdens internationale toernooien betalen clubs aan hun afgestane spelers gewoon salaris door, maar een regeling van de FIFA heeft ervoor gezorgd dat de clubs hierbij tegemoet worden gekomen. Zo betaalt de wereldvoetbalbond ongeveer €10.000,- voor elke dag dat een speler officieel meedoet aan het toernooi, lopende van de ingangsdatum van het toernooi tot en met de laatste dag dat een land meedoet. Hierbij maakt het niet uit of de betreffende speler speelminuten maakt of 90 minuten op de bank blijft zitten. Ook clubs die tijdens de kwalificatie voor een internationaal toernooi een speler geleverd hebben, hebben recht op een vergoeding vanuit de FIFA. De hoogte van deze vergoeding bedraagt ongeveer de helft van de eerder genoemde €10.000,-.

Socceroos gaan door

Zo kon het dus dat de WK-deelname van Vukovic NEC wat extra’s opleverde. De inmiddels 38-jarige doelman stond tijdens de kwalificatie van het toernooi namelijk onder contract bij NEC, waar hij in het seizoen 2021/22 reservekeeper achter de onlangs vertrokken Mattijs Branderhorst was. Redelijk tegen de verwachtingen in plaatsten de Socceroos zich vervolgens ook nog eens als nummer twee achter groepshoofd Frankrijk, maar voor Denemarken, voor de knock-outfase van het toernooi. Ondanks dat de ploeg het hoofd in de volgende ronde direct moest buigen voor latere wereldkampioen Argentinië, heeft het 13-dagen durende sportieve succes van Australië NEC namelijk toch nog wat opgeleverd. En dat door een reservedoelman die geen enkele minuut heeft meegedaan.

Een deel van het bedrag komt ook nog van Jonathan Okita. De buitenspeler deed tijdens de kwalificatie voor het WK één kwalificatiewedstrijd mee met Congo. Dat was tevens zijn debuut en zijn enige interland tot nu toe voor het Afrikaanse land. Het exacte bedrag dat NEC mag bijschrijven door de vergoeding van de FIFA is €68.614,-.

Foto: Rob Koppers