Dat Philippe Sandler één van de beste NEC’ers is op dit moment, is bekend. Althans dat vinden de meeste mensen die NEC een warm hart toedragen en menig journalist in Nederland. Toch is er ook een enkeling kritisch op de verdediger. Een aantal wisselende blikken dus.

Willem van Hanegem is in zijn column in het Algemeen Dagblad lovend over de prestaties van Sandler in de bekerfinale. “Als ik Feyenoord was, zou ik er nog eens over nadenken om Philippe Sandler terug te halen”, schrijft ‘De Kromme’. “Hij was voor mij de beste speler op het veld. Zo rustig, stevig in de duels, altijd op zoek naar de voetballende oplossing. En nu veel fitter dan voorheen”, vervolgt het icoon van Feyenoord.

Beckenbauer

Hans Kraaij Jr. was al eerder complimenteus en vindt dat Sandler een stap naar de topdrie kan maken deze zomer en verwacht een biedingenoorlog tussen Feyenoord en PSV. “Ja, Sandler… Ik weet het niet, dit is misschien wel heel raar om te zeggen, maar ik ga het toch doen: als hij de bal heeft, dan heeft hij een beetje de flair van een inschuivende Franz Beckenbauer.”

De presentator van ESPN is zich bewust dat zijn opmerking wellicht wat ver gaat. “Hij mag niet in zijn schaduw staan, nog geen dertig meter. Maar hij straalt wel wat uit. Sandler heb ik wel eens in mijn nek gehad toen hij nog bij PEC Zwolle zat. Toen zei hij: jij vindt mij een goede speler, maar een oud wijf in de duels. Dat heb ik gezegd, maar hij is kopsterk, zit kort en tackelt. Aan de bal is hij een tweede Jerdy Schouten van achteruit, als Schouten bij PSV centraal speelt. Dus ik zou er ook niet van staan te kijken als PSV komt.”

Kritische noot

Bij het rondje Eredivisie van Voetbal International werd het spel van de verdediger geanalyseerd door Pieter Zwart. Hij is opvallend kritisch richting de mandekker en vond het enige doelpunt in de bekerfinale een fout van Sandler. “Ik verbaas mij over alle positieve kritieken die hij krijgt na de finale. Dat laat zien dat wij in Nederland verdedigers niet beoordelen op of ze kunnen verdedigen, maar eigenlijk alleen of ze kunnen voetballen.”

Bij het zien van de beelden van de goal analyseert Zwart. “Het is een gigantische verdedigingsfout. Dat wordt hem totaal niet aangerekend, dat is allemaal prima. Santiago Gimenez loopt daar. Hij sjokt er een beetje achteraan en gaat op vier meter dekken. Gimenez geeft dan die pass, waar de goal uitkomt. Later heb je zo’n zelfde soort moment met Ayase Ueda, die alleen voor de keeper verschijnt. Hij sjokt erachteraan, verliest het duel en laat hem van drie meter vrij inschieten. Het gaat allemaal met een gemakzucht dat verdedigen en dat is iedere wedstrijd zo. Je schrikt jezelf wild wat je aantreft. Er zullen ook wel scouts naar hem gaan kijken en die komen terug met hetzelfde rapport: Geweldige voetballer, kan indribbelen, heeft fysieke voorwaarden, maar kan niet verdedigen. Ik snap dan niet helemaal dat hij bij clubs als Ajax wordt genoemd. Daar mag de maatstaf wel iets hoger zijn.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

“Ik denk dat dat er bij hem nog teveel in zit. De momenten herkennen. Bij NEC is dit prima, maar als je bij een topclub komt… Het maakt dus blijkbaar niet uit dat hij bij iedere kans die Feyenoord krijgt betrokken is, want hij heeft af en toe een leuke inspeelpass”, gaat Zwart cynisch verder. “Bij Ajax gaat hij toch anders beoordeeld worden. Dan zal er wel worden gekeken als je Gimenez zo open laat draaien en een pass laat geven met zijn goede linkerbeen. Dat is toch wel de basis van het verdedigen. Dat gaat structureel niet goed bij hem.”

Foto’s: Rob Koppers