Wim Rip werd in december bij FC Groningen-PSV getroffen door een hartstilstand en de medici gaven hem slechts drie procent kans op overleven. Dinsdag, drie maanden later, mocht hij samen met PSV’er Marco van Ginkel namens PSV, Philips en de Hartstichting een AED installeren bij zijn buren in Wageningen, de dierenkliniek Kortenoord. "Zonder AED had ik niet meer geleefd. Die dingen moeten overal hangen."

"Ik voel mij weer stukken fitter worden", zegt Rip, die in het verleden jaren werkt bij NEC, tegen De Gelderlander. "Alle warme reacties, echt van heel veel mensen en ook van PSV, KNVB en NEC, hebben mij heel erg geholpen. De voetballerij kan heel warm zijn. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor alles."

Rip kan het belang van een AED niet genoeg benadrukken. "Ik had hem vroeger bij NEC waar ik negentien jaar jeugdtrainer was al eens zelf gebruikt. En nu redde het in december mijn leven tijdens de voetbalwedstrijd Groningen-PSV. Zonder dat ik het zelf merkte overigens, ik heb die eerste vijf dagen tegen alle verwachtingen in overleefd en werd toen pas wakker. Ik voel mij nu steeds beter. In juni wil ik mijn werkzaamheden als video-analist bij PSV weer oppakken."

Foto: Rob Koppers