Ryan Koolwijk verruilde het nietige Excelsior deze zomer na een uitstekend debuutjaar in de Eredivisie voor NEC. De 26-jarige middenvelder is onder Alex Pastoor, met wie hij in Kralingen ook al samenwerkte, verzekerd van een basisplaats en ving zijn periode in Nijmeegse dienst veelbelovend aan. De laatste weken is het spel van Koolwijk echter minder goed.
NEC leed vorige maand nederlagen tegen De Graafschap (1-0), NAC Breda (1-2) en RKC Waalwijk (2-0). ”De pit ontbrak en dat is een kwalijke zaak”, zegt Koolwijk deze week in gesprek met Voetbal International. De club uit de Keizerstad ambieert een verzorgde speelstijl, maar volgens de controleur leiden er meerdere wegen naar Rome.
”Ook met strijd kun je soms het verschil maken. Daar moeten we ons iets meer bewust van worden. Al denk ik ook dat ons team wat tijd nodig heeft. Op de laatste dag van de transfermarkt zijn er vier spelers bij gekomen. Dat merk je. Er ligt een duidelijke visie, maar die moet nog in het spel geslepen worden. Als dat lukt, zijn wij tot heel veel in staat’, vervolgt de geboren Rotterdammer.
Ondanks de hoge verwachtingen, presteert NEC tot op heden uiterst teleurstellend in de Nederlandse competitie. Het elftal van Pastoor vergaarde in acht wedstrijden slechts zeven punten en bezet zodoende een vijftiende plaats. Koolwijk blijft echter positief gestemd. ”Wij halen het linkerrijtje. Daarvan ben ik overtuigd. Zeker in een mindere periode als nu merk ik dat we stappen maken. Er wordt veel met elkaar gesproken, iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen. Misschien moeten we alleen iets harder worden, iets meer straight naar elkaar toe. Elkaar af en toe even zeggen waar het op staat.’