Pepijn Lijnders is de nieuwe hoofdtrainer van NEC. Voor tactische meesterbreinen en doorgewinterde voetbalfanaten die het spelletje over de hele wereld volgen is Lijnders is bekende naam, maar voor veel NEC-fans zal de 34-jarige trainer een grote onbekende zijn. Wie is Pepijn Lijnders en wat is zijn kijk op voetbal?

Geen internationale ervaring, geen WK of EK gespeeld; Lijnders is zeker geen grote naam als we kijken naar zijn spelerscarrière. Wat heet, de trainer is nooit profvoetballer geweest. Het wordt steeds normaler om zonder die ervaring toch trainer te worden, zeker in Duitsland, waar Julian Nagelsmann bijvoorbeeld bij Hoffenheim aan het roer staat. NEC is zo’n constructie ook niet vreemd, kijkend naar Peter Hyballa.

Na zijn afstudeerstage bij PSV in 2002 in het kader van zijn opleiding aan het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) bleef Lijnders hangen als jeugd- en later techniektrainer. In 2007 maakte hij de overstap naar het buitenland om bij FC Porto hetzelfde te gaan doen. Brandan Rodgers haalde Lijnders twee jaar later naar Liverpool, waar hij al na enkele maanden werd overgeheveld naar het eerste elftal om als assistent te fungeren. Rodgers vertrok en Jürgen Klopp kwam. De twee konden het goed met elkaar vinden. Zo goed dat Lijnders afgelopen zomer nog interesse van verschillende clubs afwimpelde om assistent van de Duitsers te blijven.

Hollandse School
Klopp baalt van het vertrek van Lijnders naar NEC, maar gunt het hem ook. "Er is in Liverpool geen grotere fan van NEC dan ik", reageerde hij op de clubsite van The Reds. Klopp noemt Lijnders overigens ‘Pep’. Qua spelopvatting doet hij wel denken aan Manchester City-manager Pep Guardiola. Lijnders is aanhanger van de Hollandse School, maar dan wel de moderne variant. Want de ‘oude’ manier, daar win je geen prijzen meer mee, weet ook hij.

Lijnders wil het publiek vermaken, zei hij een jaar geleden in een interview met De Volkskrant. "We spelen het spel voor de kijkers. Dat is onze verantwoordelijkheid als trainers. Het ergste van voetbal is voorspelbaarheid. Er is nu steeds discussie over buitenspelers. Als ploegen steeds beter verdedigen, is het juist belangrijk via de zijkanten aan te vallen. Dat hoeft alleen niet telkens door dezelfde spelers te zijn."

Aangezien Adrie Bogers wordt geprezen voor zijn tactische inzicht én omdat hij aanhanger is van de Hollandse School zullen Lijnders en hij het waarschijnlijk ook goed met elkaar kunnen vinden. Maar de aanvallende impulsen van Lijnders kan NEC wel gebruiken. Onder Bogers werd na een zwak begin resultaat neergezet, maar het spel was vaak niet om over naar huis te schrijven. De verdediging is wel net zo belangrijk, meent Lijnders. Terwijl je aan het aanvallen bent, moet je als spelers al bezig zijn met de omschakeling mocht je de bal kwijtraken.


Buitenland
In het buitenland leerde Lijnders wat er misgaat met het Nederlandse voetbal, vertelde hij in november 2016 in gesprek met Voetbal International. "Bij PSV probeerde ik met mijn teams steeds de bal zo snel mogelijk terug te winnen. Dat lukte vaak, omdat we bijna altijd meer kwaliteit hadden dan onze tegenstanders. Alleen had ik geen idee hoe die patronen precies in elkaar staken. Daar trainde ik dus ook nauwelijks op. In Portugal is dat totaal anders. Collega’s zeiden daar tegen mij dat we in Nederland pas weer succes kunnen boeken als we onze liefde voor collectief verdedigen terugkrijgen. Anders wordt het lastig om te winnen."

Ook bij Lijnders vallen woorden als gegenpressing, counterpressing en de vijfsecondenregel, zoals Hyballa die eerder al bij NEC introduceerde. "Als eerste heb je het emotionele aspect. Als tegenstanders na veel arbeid eindelijk de bal hebben en die vervolgens direct weer kwijtraken, dan levert dat een teleurstelling op. Gebeurt dat een paar keer in korte tijd, dan worden ze automatisch passiever. Ten tweede is het een tactisch wapen. Counterpressing kan helpen om tegenstanders met een verdedigend blok te desorganiseren. Het helpt bij het creëren van kansen. Ten derde is het natuurlijk een manier om een counter te voorkomen, zoals uit de naam al blijkt. Tot slot heb je het fysieke aspect. Als wij direct de bal veroveren, dan hoeven we niet met het hele elftal terug naar eigen helft en leggen we dus per saldo minder meters af."

Perfect
Klopp is enorm te spreken over zijn voormalig assistent. "Hij doet het geweldig en brengt precies de dingen waar wij niet goed in zijn. Wij zijn een soort old school managers, want we gaan al een hele tijd mee. Al deze jonge jongens komen nu door en nemen nieuwe inzichten en interesses mee. Aan de andere kant gebruiken wij onze ervaring. Ik houd van zijn humeur, zijn houding en hoe slim hij is, maar ook enorm open staat om te leren. Hij is perfect voor ons, ook omdat hij vloeiend Engels spreekt."

Tactisch gezien heeft Lijnders enorm veel kennis en kunde. De vraag is of de nog jonge trainer ook op eigen benen kan staan als eindverantwoordelijk bij een club die dit seizoen kampioen moet worden. Eerder noemde Lijnders zichzelf In De Volkskrant ‘een assistent-trainer die hoofdtrainer is’. "Alles wat ik heb geleerd, wil ik toepassen. Het allerbelangrijkste dat spelers willen is duidelijkheid. In trainingen, maar vooral in de manier van spelen. Het tweede is overtuiging en vertrouwen van de trainer. En het derde, het belangrijkste, is ontwikkeling, door herhaling en duidelijkheid. En omdat ik geen verleden heb, heb ik alleen een toekomst. Dat is interessant."

Foto: RN7