NEC heeft zondag de Gelderse derby tegen Vitesse in de eigen Goffert met 1-3 verloren. Ondanks een vroege achterstand kreeg NEC in de eerste helft de meeste kansen, maar tegen het einde van de wedstrijd kregen de Nijmegenaren de deksel op de neus.

NEC begon de derby met één wijziging ten opzichte van de overwinning op FC Utrecht een week eerder. Jasper Cillessen viel in die wedstrijd uit en was niet op tijd hersteld, waardoor Robin Roefs zijn basisdebuut voor de Nijmegenaren kon maken. Roefs had het meteen in het begin van de wedstrijd een dreun te verwerken. Vitesse kwam namelijk uit de eerste kans op voorsprong. Kacper Kozlowski mocht de bal makkelijk voor geven en Marco van Ginkel kon vrij inkoppen: 0-1.

Na de goal werd NEC tot een aantal keer toe gevaarlijk. Onder meer Bas Dost kreeg via een voorzet van Van Rooij de kans, maar schoot over. Even later stuitte Rober González op Eloy Room. Een Nijmeegse goal hing dus in de lucht. Dat gebeurde ook net voor het half uur. Magnus Mattsson kreeg de bal op aangeven van González en schoot de bal door de benen van een Vitesse-verdediger via de paal in het doel. NEC bleef sterker en kreeg een aantal goede kansen. Toch was het oppassen voor de counter van Vitesse, want onder leiding van Million Manhoef probeerde Vitesse de Nijmegenaren te verrassen. Net voor rust verrasten de Arnhemmers NEC dus, maar Hamulic scoorde vanuit buitenspelpositie, waardoor de stand gelijk bleef in de eerste helft.

Tweede helft

In de tweede helft vertraagde het tempo flink, waardoor de ruimtes om te voetballen kleiner werden. NEC had veel de bal, maar creëerde weinig. Een sporadische kans was er dan wel voor González. Na een goed uitgespeelde aanval stuitte de Spanjaard echter weer op keeper Room. Vitesse kwam er helemaal niet meer uit en NEC bleef aandringen.

De wedstrijd leek op een 1-1 af te stevenen totdat Vitesse uit het niets uit een vrije trap de 1-2 binnen kopte. Het was verdediger Dominik Oroz die Vitesse de overwinning bezorgde. Na deze goal werd er een flesje water op het veld gegooid en dus gingen de spelers naar binnen. Na de hervatting ging NEC voor een alles of niets strategie. Het werd niets, want Manhoef maakte zelfs nog de 1-3.

In het kort

Wedstrijdverloop:
6′ 0-1, Van Ginkel
27′ 1-1, Mattsson
89′ 1-2, Oroz
90+1′ 1-3, Manhoef

Geel: Van Rooij, Verdonk (NEC) Meulensteen, Van Ginkel, Hendriks, Hamulic, Kozlowski (Vitesse)

Opstelling NEC: Roefs; Van Rooij, Sandler (72′ Ross), Nuytinck, Verdonk; Schöne, Mattsson, Proper; Gonzalez (72′ Hoedemakers), Dost (80′ Ogawa), Hansen (59′ Sano).

Opstelling Vitesse: Room; Arcus, Oroz, Hendriks, Pinto; Meulensteen, Van Ginkel (46′ Cornelisse), Kozlowski (86′ Jonathans); Manhoef, Hamulic, De Regt.

Aantal toeschouwers: 12.500

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Foto: Orange Pictures