Jasper Cillessen hield bij de 0-1 overwinning in Leeuwarden weer eens de nul. De doelman had het de laatste weken wat lastiger – net als de rest van de ploeg overigens – maar daar was tegen SC Cambuur weinig meer van te zien. Vrijdag om 13:00 maakt Louis van Gaal de definitieve WK-selectie bekend.

Robert Maaskant was de analist bij ESPN en liet er geen gras over groeien. “Er is eigenlijk geen discussie over wie de keeper van het Nederlands Elftal moet zijn. Er is bij Oranje een plan met Cillessen geweest. Ik vermoed dat hij teruggekomen is na een gesprek met Louis van Gaal en Frans Hoek: ‘Je moet nu uit die competitie in Spanje weggaan, want je moet wedstrijden spelen om kans te maken op een basisplaats.’ Daar heeft hij voor gekozen”, stelt Maaskant voor aanvang van de wedstrijd.

“En als je dan kijkt naar het kaliber reddingen dat Cillessen verricht, is er eigenlijk bijna geen discussie over mogelijk wie de eerste keeper van het Nederlands elftal moet zijn. Dat daar een mentaal verhaal, of een sfeerverhaal omheen hangt, oké. Maar puur als keeper, op het gebied van reddingen, is hij gewoon de beste keeper van Nederland.”

Cillessen zelf blijft er nuchter onder. Met NEC speelt hij volgende week nog tegen RKC en daarna kan de doelman zich, naar alle waarschijnlijkheid, gaan richten op Oranje. “Dat is wel de bedoeling. Deze wedstrijd heb ik weer in de benen en dat geeft mij een goed gevoel. Nu is het aan de bondscoach”, stelt de goalie na afloop voor de camera’s van ESPN.

Foto: Orange Pictures