Ferdi Kadioglu is misschien wel de verrassing van dit seizoen bij NEC. Maar aan zijn glansrijke optredens tegen onder andere FC Utrecht en FC Groningen gingen jaren van hard werken vooraf. Vader Feyzullah Kadioglu reisde altijd met zijn zoon mee. Hoe kijkt hij naar de ontwikkeling van zijn oogappel?

Het is woensdagochtend, iets voor negen uur. Op de parkeerplaats van het Goffertstadion staat de auto van de familie Kadioglu. Vader Feyzullah stapt uit, zoon Ferdi is al binnen. Hij moest er al eerder zijn. Want ja, Ferdi debuteerde in augustus 2016 al in het profvoetbal, maar mag met zijn zeventien jaar nog geen autorijden. Dus brengt zijn vader hem naar het Goffertstadion.

"Ik breng hem bijna altijd naar het stadion", vertelt Feyzullah. "Terug gaat hij met de bus of rijdt hij met een ploeggenoot mee. Jay-Roy Grot en Gregor Breinburg gaan vaak dezelfde kant op. Toen hij jong was, vond ik dat hij met de fiets moest gaan. Daar zou hij sterker van worden, fietsen over de brug. Maar omdat hij zo jong was, kozen we er toch voor om het niet te doen. Er kon van alles gebeuren, je weet het nooit. Zo’n kleine jongen. Nu heeft hij zijn eerste rijles achter de rug. Voordat hij zijn rijbewijs heeft, is hij bijna achttien. Dan krijgt hij een lease-auto van de club en kan hij lekker zelf rijden."

Nu Ferdi bij ‘het grote NEC’ speelt, is de toewijding van Feyzullah er niet minder op geworden. "Ik reis altijd achter hem aan. Ik heb alleen Roda JC-uit gemist, toen was ik ziek. Mensen vergissen zich erin dat je als ouders en familie alles op z’n kop moet zetten. Ik heb mijn werk om Ferdi’s carrière heengebouwd. Ferdi heeft een droom, maar niet iedereen zag altijd dat die droom werkelijkheid kon worden. Als hij in de jeugd iets presteerde, hadden wij ook het gevoel dat hij er mocht zijn. Nu heeft Ferdi misschien nog niet door hoeveel we voor hem hebben gedaan. Als hij ouder wordt, zal dat besef komen."

Foto: Rob Koppers

Toekomst
Voor Ferdi is het zaak om een steunpilaar te worden bij NEC. Manchester United is de droom, maar voorlopig blijft het talent ‘gewoon’ in Nijmegen. "Al wordt er nu al aan hem getrokken. Toen hij hier vorige zomer bijtekende, kon hij al naar Engeland. Dat vonden we veel te vroeg. Op het EK met Oranje onder 17 viel hij op bij de scouts. Dan zouden we Ferdi daar alleen achterlaten. Zoiets kan altijd nog. Hij speelt nog een tijd bij NEC."

Het duurt niet lang meer voordat Ferdi een nieuw, verbeterd contract tekent bij NEC. Wellicht is hij daarna klaar voor de volgende stap. Zoals Navarone Foor transfervrij overstappen naar Vitesse, dat gaat niet gebeuren. "Er wordt al snel gezegd dat hij Arnhemmer bij NEC is, maar hij heeft een NEC-hart. Hij is in Arnhem geboren, maar meer dan dat is het niet. Hij woont al lang in Lent. Dan scoort hij tegen Utrecht en wordt hij door de pers een Arnhemmer genoemd. Ferdi wil niet naar Vitesse, dat heeft hij al gezegd."

Welke club wel, dat weet Feyzullah nog niet. Eerst naam maken bij NEC. Wel heeft hij stiekem al een nieuwe droom. "De droom om het jongste talent te worden, heeft hij gehaald. Nu hoop ik dat hij de duurste NEC’er ooit wordt. Als hij voor vijf miljoen wordt gekocht… Dat zou toch mooi zijn voor NEC? Een mooie stap voor de toekomst, dat hij ook iets moois achterlaat voor de club."