Sam Johan Hampus Lundholm moet bij NEC Alireza Jahanbakhsh doen vergeten. Een lastige taak voor de jonge Zweed, die nog vrij onbekend is in Nijmegen. Wat weten we over Sam Lundholm?

Lundholm werd op 1 juli 1994 geboren in Danderyd, een stadje onder de rook van Stockholm. Hij speelde pas sinds 2012 bij AIK. Daarvoor kwam hij uit voor Viggbyholms IK en IFK Vaxholm, twee amateurclubs in de buurt van de Zweedse hoofdstad. Een jaar na zijn komst bij AIK speelde Lundholm al zijn eerste wedstrijd.

Kort debuut
Lundholm maakte op 11 augustus 2013 zijn competitiedebuut voor AIK, als invaller voor Martin Mutumba. Hij speelde slechts twee minuten, maar zijn debuut had hij gemaakt. In het restant van het seizoen viel hij in een reeks wedstrijden zo’n tien minuten voor tijd in.

2014 begon hoopvol voor Lundholm. In de vijfde speelronde mocht hij eindelijk zijn eerste minuten maken. Daarvoor zat hij op de bank. Twee wedstrijden later was de hoop echter alweer vervlogen. Trainer Andreas Alm hield de jonge middenvelder op de bank. Zijn ploeg sloot het seizoen als tweede af.

Even basisspeler
Voor Lundholm kwam er pas richting het einde van het seizoen een redelijke periode. Na een basisplaats tegen BK Häcken (1-0 winst) en een doelpunt tegen Norrköping (4-2 winst) mocht hij blijven staan. Maar in de daarop volgende wedstrijden werden punten verspeeld. In de vier laatste duels van het seizoen zat Lundholm niet meer bij de wedstrijdselectie. AIK eindigde als derde in de Allsvenskan.

Het lopende seizoen kreeg Lundholm meer speelminuten van Alm. Af en toe een basisplaats, maar toch vooral als invaller vanaf de vleugels. Met twee assists in elf wedstrijden was het rendement toch te laag en dus belandde Lundholm weer op de bank. Hij speelde daarna nog twee keer: tegen GIF Sundsvall en Elfsborg. De transferonderhandelingen waren inmiddels bijna afgerond en de rol van Lundholm bij AIK was uitgespeeld.

Internationaal
Hoewel Lundholm niet met Jong Zweden mee ging naar het EK in Tsjechië speelde hij onlangs nog met succes voor de ploeg. Dat was net voor het EK, in een oefenduel met Albanië. Als invaller scoorde de 3-1. Eerder had hij in maart met twee doelpunten een belangrijk aandeel in de 6-0 zege op Jong Noorwegen.

Hooiveld
Jos Hooiveld was een maand ploeggenoot van Lundholm bij AIK. Hij kwam in juli over van Southampton en werkte dus kort samen met de nieuwe aanwinst van NEC. “Een goede speler. Hij staat bekend om zijn techniek en zijn snelheid.

Toch was Lundholm geen basisspeler bij AIK. Waarschijnlijk lag dat aan de vele concurrenten die hij op de vleugels kende. “Ik ben ook nog maar net bij AIK, dus ik heb er niet veel van kunnen zien. Van wat ik van hem heb gezien, kon hij hier zeker meedraaien.”

Redenen
Hoe kan het dan dat Lundholm nooit basisklant werd? Allereerst zal dat ongetwijfeld aan de prestaties van Lundholm hebben gelegen. Een speler die niet presteert, zal niet snel in de basis komen. Maar er was ook veel concurrentie op de vleugels bij AIK. Van de ervaren Stefan Ishizaki, Johan Blomberg, Kenny Pavey en Fredrik Brustad, maar ook van het 19-jarige talent Niclas Eliasson. Dan is het sowieso al lastiger om je plek te veroveren.

Zondag tegen Heracles is er een grote kans dat Lundholm zijn debuut voor NEC zal maken. Voor hem is het te hopen dat er een stabiele periode aanbreekt in zijn nog prille carrière. Wie weet wordt deze jonge Zweed de verrassende smaakmaker in Nijmegen.