Voor een NEC-fan was de afgelopen interlandperiode dubbel pech. Ja, Christian Santos scoorde tegen Brazilië, maar Oranje bereikte het EK niet en keeper Hannes Halldorsson kwam zwaar geblesseerd terug. De IJslander ligt er waarschijnlijk maanden uit. Het lijkt erop dat Benjamin Kirsten zondag tegen FC Twente onder de lat staat. Maar wat weten we over hem?

NEC legde Kirsten (28) een kleine week voor het verstrijken van de transferdeadline voor een jaar vast. Zijn contract bij het Duitse Dynamo Dresden liep een maand eerder af. Op 13 augustus kwam de Duitser op proef in Nijmegen. ‘Alweer een keeper, wat moeten we daar nou mee?’ was een veelgehoorde mening toen. Maar, nu zowel Hannes Halldorsson als Joshua Smits eruit ligt, komt Kirsten wellicht toch van pas.

Ulf Kirsten
Vader Ulf Kirsten houdt er een imposante carrière op na. Hij wordt beschouwd als één van de beste Duitse spitsen van de jaren ’80 en ’90. Tevens is hij de eerste speler die in totaal 100 interlands speelde voor twee nationale voetbalelftallen, namelijk de DDR en het verenigde Duitsland. Voor Bayer Leverkusen kwam hij 350 keer in actie en scoorde hij 182 keer.

Terug naar zoon Benjamin. Of Benny, zoals veel supporters van Dynamo Dresden hem de afgelopen jaren noemden. Als tweejarig jochie ging Kirsten in 1989 bij Dynamo Dresden spelen. Na een jaar ging hij met vader Ulf mee naar Bayer Leverkusen. Daar doorliep hij de jeugdopleiding. Begin 2008 vertrok hij naar SV Waldhof Mannheim, maar dat was van korte duur. Een half jaar later keerde hij terug bij Dynamo Dresden. Daar speelde hij tot zijn overgang naar NEC afgelopen zomer.

Doorbraak

Kirsten begon als reservekeeper in de 3. Liga. Daarvoor keepte hij bij het tweede elftal. In 2009 won hij met dat team zowel de competitie als de beker. Voor Kirsten zat er een smetje aan. Na de bekerwinst kwam hij in opspraak omdat hij vuurwerk afgestoken had op het veld. Hij werd voor drie wedstrijden geschorst en kreeg een boete. Vanaf het seizoen 2012/2013 was hij vaste waarde voor de club uit Dresden, inmiddels gepromoveerd naar de 2. Bundesliga.

In dat jaar werd Kirsten bekend als ‘Benny der Elfmeterkiller’, oftewel ‘Benny de Penaltykiller’. Van de zeven stopte Kirsten vijf strafschoppen. Twee jaar later degradeerde Dynamo Dresden al weer. Het nieuwe seizoen op het derde niveau zou voor Kirsten zijn laatste betekenen. Op 23 mei nam Dynamo Dresden afscheid van Kirsten, die toen ook zijn laatste wedstrijd voor de club speelde tegen Hansa Rostock.

Cijfers
Benjamin Kirsten (Riesa, 2 juni 1987) is 1,82 lang. Voor Dynamo Dresden speelde hij 74 duels in de 2. Bundesliga, 45 in de 3. Liga en 3 in de DFB-Pokal. Hierin kreeg hij 154 doelpunten tegen en hield hij 33 keer de nul. Kirsten pakte slechts twee gele kaarten.

Grote kans dat Kirsten aanstaande zondag in de Grolsch Veste zijn debuut maakt voor NEC. Joshua Smits is er waarschijnlijk pas na de winterstop bij en hoe het er nu naar uit ziet geldt dat ook voor Hannes Halldorsson. Dan is Marco van Duin er ook nog, maar het is aannemelijk dat Ernest Faber voor Kirsten gaat.