Remco Oversier is sinds dinsdag niet meer de technisch directeur van NEC vanwege ‘een verschil van inzicht’ met de club. Hij hield het 540 dagen vol in Nijmegen, waar hij binnenkwam in een roerige periode die eigenlijk nog geen einde heeft gekend. Aan de hand van de anderhalf jaar waarin Oversier bij NEC werkte, kijken we waar het misging voor de technisch directeur.

Het is 12 juni 2017, twee weken nadat NEC in eigen huis met 1-4 verliest van NAC Breda en opnieuw afdaalt naar Eerste Divisie, als Remco Oversier als een konijn uit de hoge hoed van de raad van commissarissen wordt getoverd. Het is een korte periode waarin NEC in een machtsvacuüm verkeert. Algemeen directeur Bart van Ingen en voorzitter Ton van Gaalen zijn vertrokken, technisch manager Edwin de Kruijff heeft ook zijn afscheid aangekondigd en Leonard Ariëns, rvc-lid voor supporterszaken, voert het woord namens de club.

De flink uitgedunde clubleiding overtuigt Oversier om de uitdaging in Nijmegen aan te gaan. De jonge bestuurder kan met een trots gevoel vertrekken bij RKC Waalwijk, waar hij als algemeen directeur ook de technische zaken deed. Hij redt de club van de financiële ondergang en laat zien dat hij met minimale middelen kan werken. “Er zijn denk ik maar weinig clubs waar ik als mens en als bestuurder goed pas en NEC is daar absoluut één van”, zegt Oversier bij zijn aanstelling. Al snel blijkt die uitspraak te betwijfelen.

Bogers
Tijd is het toverwoord van Oversier en dan vooral het gebrek eraan. Het liefst zou Oversier al in februari zijn gestart met zijn nieuwe klus, geeft hij later aan. In de tussentijd is de directie gecompleteerd met algemeen directeur Wilco van Schaik, die eerder de scepter zwaaide bij FC Utrecht. Oversier staat in korte tijd staat flink wat te doen. De selectie heeft na de degradatie behoefte aan een grondige renovatie en er moet een hoofdtrainer gevonden worden. Oversier geeft direct aan de tijd te nemen, maar haalt eind juni wel al Adrie Bogers binnen als assistent. Samen met de nog aan te stellen hoofdtrainer en Patrick Pothuizen zal hij de technische staf vormen.

De zoektocht naar een geschikte trainer verloopt uiterst moeizaam en op 3 juli, bij de eerste training in Weurt, is er nog altijd niemand aangesteld. Oversier zegt zich geen zorgen te maken. Ondertussen leidt Bogers de trainingen en dat bevalt eigenlijk wel. Daarop neemt Oversier een besluit bij NEC nog nooit is vertoond en dat hem meteen veel kritiek oplevert: Bogers wordt op 11 juli gepromoveerd tot hoofdtrainer. De td geeft daarbij een warrige verklaring over puzzelstukjes en profielen waarover hij later toegeeft dat het niet zijn beste moment was. Het is het eerste moment waarop Oversier de Nijmeegse wenkbrauwen doet fronsen.

Foto’s: Rob Koppers