Er moet deze zomer weer flink wat gebeuren aan de selectie van NEC nu er veel spelers met aflopende contracten zijn vertrokken. Algemeen directeur Wilco van Schaik sprak na de komst van Jordy Bruijn over nog drie versterkingen, voor iedere linie één. Als er een uitgaande transfer wordt gemaakt, zoals Anthony Musaba, is er misschien nog meer mogelijk. Voordat dat zover is, kijken we naar de huidige groep van NEC en wat daarmee mogelijk is.

Cursief = ook op die positie inzetbaar
* = jeugdspeler, nog geen lid van eerste selectie

Doel
Mattijs Branderhorst
Job Schuurman
Robin Roefs

Onder de lat hoeft er weinig meer te gebeuren. De door blessures geplaagde Norbert Alblas laat NEC na twee seizoenen achter zich. Mattijs Branderhorst is de eerste keus als keeper en Job Schuurman, die onlangs zijn contract met een jaar verlengd, is zijn stand-in. Met de jonge Robin Roefs heeft NEC ook een talentvolle keeper achter de hand.

Rechtsback
Bart van Rooij
Terry Lartey Sanniez
Rickson van Hees*
Bart Derks*
 
Ook rechtsachter ziet het er goed uit voor NEC. Bart van Rooij (foto) brak afgelopen seizoen door en zal – als er niks geks gebeurt – ook komend seizoen zeker zijn van zijn plek. Terry Lartey Sanniez ligt nog een jaar vast en zal Van Rooijs backup zijn. Rickson van Hees, die vorig jaar met Roefs, Musaba en Ayman Sellouf zijn eerste contract tekende, zou wellicht vaker bij het eerste betrokken kunnen worden. Dat geldt ook voor Bart Derks.

Rechtsbuiten
Anthony Musaba
Jonathan Okita
Venitchio Sint*

Op deze positie gaat ongetwijfeld nog wat gebeuren deze zomer. Musaba wordt al maanden in verband gebracht met een vertrek en alles wijst er ook op dat hij gaat vertrekken. Jonathan Okita is ook aan clubs gelinkt, maar rondom hem is het nu rustig. Zolang er niks gebeurt, is er op deze positie ook niks nodig. Onder 19-talent Venitchio Sint, vorig jaar overgekomen van Ajax, kan zich bij het tweetal voegen, maar zal ook vooral minuten gaan maken bij NEC onder 21.

Linksbuiten
Ayman Sellouf
Jonathan Okita
Ole Romeny

NEC zou er het seizoen mee in kunnen, maar een nieuwe linksbuiten zou niet verkeerd zijn. Randy Wolters vertrok op deze plek en met Sellouf, Okita en Romeny is er wat mogelijk. Romeny zal echter ook in de spits nodig zijn en Okita kan ook op rechts uit de voeten. Sellouf debuteerde afgelopen seizoen en stond in de laatste twee wedstrijden zelfs in de basis.

Spits
Ole Romeny
Etien Velikonja
Lion Kalentjev*
Vince Duits*

Mits er niemand vertrekt, lijkt er in de spits weinig te gaan gebeuren bij NEC, puur omdat er op andere posities ook spelers nodig zijn. De spitspositie was afgelopen seizoen een soort carrousel. Ole Romeny heeft er gespeeld, maar raakte zijn plek ook kwijt. Omdat ook Etien Velikonja tegenviel, kwam huurling Zian Flemming – eigenlijk gehaald als nummer 10 – in de spits terecht en vooral na de winterstop pakte dat goed uit. Wil NEC echt meedoen in de topvijf, is er eigenlijk ook een veelscorende spits nodig.

Wat is er nodig?
Wat voor soort spelers moet NEC nog halen deze zomer? Kijkend naar de wens voor drie spelers, één per linie gezien de financiële mogelijkheden, moet de club creatief zijn. Dan is er een linksbenige verdediger nodig die als back, maar ook in het centrum kan spelen. Op het middenveld is een creatieve speler die in een aanvallende rol kan spelen nog nodig, het liefst iemand die ook makkelijk scoort. Voorin, als iedereen die er nu zit ook blijft, zou een linksbuiten of een goede spits de meeste prioriteit hebben. In dat laatste geval kan Romeny zich richten op de linksbuitenpositie. Stel dat er financieel meer mogelijk is, kan NEC ervoor kiezen om een centrumverdediger, linksback, aanvallende middenvelder, vleugelspeler en een spits aan te trekken.

Foto’s: Rob Koppers