Toen Rogier Meijer woensdagochtend voor het eerst op het trainingsveld in Mijas stond kwam hij van een koude kermis thuis. Figuurlijk dan, want in Mijas loopt het kwik overdag gewoon op tot 20 graden. Toen NEC het veld opstapte kwam het toch met bakken uit de hemel. Meijer voelde zich lichtelijk bedrogen en sprak de Spanjaarden Iván Marquez en Nany Dimata aan. “Jullie lopen in Nederland altijd te pronken met het Spaanse weer. Wat is dit?”

Een FaceTime-gesprek met zijn vrouw gaf hem donderdag toch een ander gevoel. “Ze liet mij de witte tuin zien. Als we nu in Nederland hadden gezeten, was het met een beetje mazzel kunstgras geweest. Met een beetje pech hadden we alleen maar in de gymzaal kunnen trainen.” In Spanje verloopt de planning soepel en heeft het weer in ieder geval geen invloed. “We hebben hier al vier keer goed getraind in twee dagen. Het veld wordt soms wat sompig als we een regenbui tijdens de training hebben, maar zodra het droog is loopt het water vrij snel weg. Vanochtend was het veld wat zwaar, maar nu is het prima. Het hotel is goed, het eten smaakt. En de jongens hebben het naar hun zin. Wat wil je nog meer?”

“Hij is gewoon beslissend, daar geniet ik van.”

Rogier Meijer

Bijna alle WK-wedstrijden heeft Meijer gezien de afgelopen weken. Als trainer en als supporter. “Bij Oranje heb je toch een voorkeur en ben je Nederlander. Maar verder is zo’n WK super interessant. Elke wedstrijd wordt door ieder medium plat-geanalyseerd.” Ondanks zijn Nederlandse paspoort heeft hij in tegenstelling tot veel landgenoten het hele WK genoten van de Argentijnse speelstijl. “Ja, ook tegen Oranje. Zij deden er alles aan om te winnen. Uiteindelijk was het niet over het randje, want de scheidsrechter greep niet in. En Messi, tja. Wat wil je dat ik zeg? Er wordt gezegd dat hij alleen maar wandelt. Hij is gewoon beslissend, daar geniet ik van. Ook al is het tegen Oranje.”

Lees alles over het trainingskamp van NEC in Mijas

Aflopende contracten

Meijer heeft, in tegenstelling tot verschillende andere clubs, de groep al twee weken zo goed als compleet. Alleen drie echte bankzitters ontbreken in de groep van de oefenmeester. Andri Baldursson, Mathias de Wolf en Robin Roefs waren dit seizoen samen goed voor elf speelminuten en worden vervangen door jeugdspelers als Kas de Wit, Guus Gertsen en Rijk Janse. “In die zin hebben we mazzel tot nu toe. Bijna iedereen kwam goed uit de winterstop. De eerste week probeerden we de jongens weer in het ritme te krijgen. Op de training slijpen we nu aan onze speelstijl. Zaterdag tegen FC Emmen krijgt iedereen minuten, zodat we ook zorgen dat we fitter worden. We trainen hier meestal twee keer per dag, dus dan wil dat wel vlotten.”

Meijer vraagt Nany en Marquez wanneer de zon gaat schijnen: “Morgen”, zegt Dimata – achteraf – tegen beter weten in.

Wat ook behoorlijk wilde vlotten, was de contractbespreking van Lasse Schöne. Kort nadat Carlos Aalbers hem een aanbod deed om het contract te verlengen kwam hij met een positieve tegenreactie. “Dat is een mooi voorbeeld voor de rest”, zegt Meijer met een lach. “Hij zit wel op een ander moment van zijn carrière, maar ik probeer wel om de andere spelers bij te brengen wat ze hier hebben en goed te overwegen wat een andere keuze voor ze kan betekenen. Het is duidelijk waar Carlos mee bezig is. We willen graag door met de spelers die een aanbod hebben gehad. De tijd moet uitwijzen hoe dit afloopt.”

Derby zonder fans

De club besloot donderdag om geen kaarten te verkopen voor het uitduel met Vitesse in januari. Meijer betreurt én begrijpt de beslissing van de club. “De support in uitwedstrijden heeft een geweldige invloed op de selectie. Toen bekend werd dat er maar 400 fans welkom waren had ik snel door dat dat slecht viel bij onze achterban. Dat snap ik heel goed, omdat ze wekelijks met veel meer zijn. Maar ik heb ook begrip voor het standpunt van de gemeente Arnhem, gezien de laatste ‘festiviteiten’, om het maar zo te zeggen. Het is spijtig voor ons als elftal, maar ik snap de fans wel.”

Foto: ForzaNEC.nl