Het zal niemand zijn ontgaan dat zondag een grensrechter is doodgeschopt. Onderstaande column, geschreven door Huub Bellemakers en gepubliceerd op De Jaap, willen wij graag met u delen.

Gisteren is de grensrechter, die in elkaar is geschopt door een stel klootzakken dat zich jeugdvoetballer noemt, overleden. Ach en wee en er zal wel weer veel respect worden betuigd. Ondertussen doet de KNVB niets om dit tegen te gaan, net zoals gemeenten niets doen tegen geweld op het voetbalveld. Ook puttend uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat geweld binnen het voetbal geen kwestie is van incidenten, maar een uit lafheid en incompetentie in stand gehouden cultuur. De KNVB moet meteen ingrijpen.
 
Wat de KNVB moet doen:
 
1 – iedereen die ernstig geweld tegen scheidsrechters en grensrechters pleegt, levenslang schorsen.
 
Dat beleid had de KNVB vorig jaar ingezet, maar is ondertussen alweer teruggenomen. Het moet duidelijk zijn dat mensen die dat soort dingen doen niet op een voetbalveld thuishoren. Voor jeugd zou je nog een iets andere regel kunnen bedenken, bijvoorbeeld na hun 25e, als de ergste hormoonale groeistuipen voorbij zijn, voorwaardelijk terugkeren. Maar principe moet zijn: schorsen voor het leven. Dat geldt dus ook voor profvoetballers.
 
2 – Rotte elftallen weg, rotte voetbalclubs weg.
 
Iedereen die in het amateurvoetbal rondloopt weet dat problemen voornamelijk (maar iet uitsluitend) zijn geconcentreerd bij enkele clubs en dan nog vaak bij enkele elftallen. Elftallen en clubs waarbij de hele cultuur er eentje is van “laat maar gaan”, waar iedereen weet dat cokegebruik, wapensbezit troef is. Teams die blij zijn met elke randdebiel die contributie betaalt. Individuen worden soms nog door de KNVB aangepakt, elftallen en clubs veel minder. Ja, soms, met hulp van gemeenten. Maar dan is de inzet die clubs behouden, met kulsmoesjes als “goed voor de sociale cohesie in de buurt”. Het is gewoon intense lafheid. Sterker nog, de KNVB en gemeenten en andere clubs vinden het wel fijn, enkele van die probleemclubs waar alles kan en mag. Komen die gekken niet naar een andere club. Deze teams en clubs gewoon afschaffen helpt al veel. Dan kunnen die klootzakken maar niet voetballen.
 
3 – Doe zoals andere sporten, laat iedereen fluiten
 
Een van de fundamentele problemen in het amateurvoetbal is dat er nog steeds gerekend wordt op aparte gekken die het fluiten voor hun rekening willen nemen. En die bij de jeugd ook het grensrechteren op zich nemen. Terwijl in elke normale sport iedereen fluit. Hockey, basketbal, handbal, iedereen moet daar om de zoveel tijd een ander team fluiten. Vanaf de jeugd is dat normaal. Die simpele regel zou ervoor zorgen dat iederéén weet hoe het is om te vlaggen of te fluiten. Iedereen weet hoe moeilijk het is situatie x te beoordelen. Iedereen zou ook weten dat je als scheidsrechter minder fouten maakt dan elke voetballer.
 
4 – Spelregelkennis
 
De talloze analytici, voetballers, voetbalcoaches, presentatoren en andere pratende hoofden die iedere dag de beeldbuis vullen, hebben vaak geen enkel idee van de spelregels. Profvoetballers kennen oprecht de spelregels, niet, alleen Johan Derksen heeft een scheidsrechtersdiploma (uit 1973 ofzo). Daardoor wordt er avond aan avond onbegrip gekweekt voor basale beslissingen. Ook deze lieden moeten verplicht ieder weekend met een fluit in de hand het veld op.
 
Deze maatregelen zullen geweld niet voorgoed verbannen van het voetbalveld. Voetballers zijn en blijven net mensen. Sinds het ontstaan van de mensheid is er geweld, dus dat zal ook weleens op het voetbalveld gebeuren. Maar de KNVB en in hun kielzog gemeenten, kan na jaren en jaren en jaren niets doen, niet er vanaf komen met een Respect-campagne en een minuuut stilte in alle voetbalstadions. De KNVB kan en moet ingrijpen. En wel meteen.
 
Huub Bellemakers is amateurvoetballer en scheidsrechter. Hij dacht vandaag aan zichzelf en alle andere scheidsrechters die de KNVB in de kou laat staan.