NEC krijgt aankomende zondag de nummer negen van de Eredivisie op bezoek. Na de nederlaag tegen FC Utrecht krijgen de Nijmegenaren de kans om zich tegen Go Ahead Eagles te herpakken in eigen huis. Een affiche dat Javier Vet en Sije Visser maar wat aanspreekt.

Droomdebuut

We duiken terug de geschiedenisboeken in. Het is zondagmiddag 15 augustus in het jaar 1971. De eerste speelronde van het nieuwe seizoen begint tegen Go Ahead Eagles. Er staat bij NEC een 20-jarige debutant op het veld, die later tot 1986 bijna 500 wedstrijden zou gaan spelen. Zijn naam is Sije Visser. Visser begon zijn loopbaan als linkerverdediger bij Hermes DVS waar hij tot 1971 als semi-prof speelde. Toen werd hij opgepikt door NEC en mocht hij direct zijn debuut maken in de wedstrijd tegen de Deventenaren. ‘De witte tornado’ had een belangrijk aandeel in de score. Hij zorgde destijds voor de 3-0, wat tevens de einduitslag was. Het was meteen ook het laatste doelpunt in zijn debuutseizoen voor NEC.

Wie ook zijn eerste doelpunt voor NEC maakte tegen Go Ahead was Javier Vet. In het seizoen 2020-2021 scoorde de middenvelder in een leeg Goffertstadion de 1-0 uit een corner. De wedstrijd werd uiteindelijk met 2-1 gewonnen door de Nijmegenaren. Later gaf Vet bij ForzaNEC een interview over zijn eerste doelpunt in het rood-groen-zwart.

Einde aan goede thuisreeks

Een seizoen waar we als NEC-fan minder graag naar terugkijken is 2016-2017. NEC en Go Ahead stonden op 4 februari voor het laatst tegenover elkaar in de Goffert in eredivisie-verband. Het verschil tussen de twee teams was destijds twaalf punten, maar betekende het begin van een terugval van de Nijmegenaren. Het tiental van Kowet boekte een 1-2 overwinning. De paniek brak uit in Nijmegen en de club zou uiteindelijk vier jaar lang Keuken Kampioen Divisie-voetbal te wachten staan.

Dat gold ook voor Go Ahead en beide ploegen maakten er regelmatig een spektakel van op het tweede niveau. Onder Pepijn Lijnders zegevierde NEC met 5-1 in de Goffert, in Deventer speelde NEC onder leiding van Jack de Gier met 4-4 gelijk en onder trainer Rogier Meijer werd het ooit 3-3 in de Goffert. Dit seizoen speelde NEC al twee keer tegen de Eagles: in competitieverband werd er met 0-2 gewonnen in Deventer, in Nijmegen ging NEC in de kwartfinale van de KNVB Beker met 0-2 onderuit.

Foto’s: Rob Koppers / Orange Pictures