RKC Waalwijk staat momenteel negende in de Eredivisie. Precies één plekje boven NEC. Bij winst kunnen de Nijmegenaren in punten gelijk komen met de Brabanders. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want RKC doet het erg goed. De club staat waar NEC wil staan, in het linkerrijtje.

Het huidige RKC is geen schim meer van het RKC wat in juli in Weurt met 3-1 verloor van NEC. Smaakmakers zijn Michiel Kramer, Illias Bel Hassani en Vurnon Anita. Bel Hassani was dit seizoen al goed voor vijf goals en twee assists. Kramer is er zondag tegen NEC niet bij. De 33-jarige spits raakte in de beker tegen De Treffers geblesseerd en ontbreekt sindsdien in de wedstrijdselectie van RKC. Ook de Deense Arsenal-huurling Mika Biereth ontbreekt.

Tactiek

De formatie van trainer Jospeh Oosting speelt in een 5-3-2 formatie. De backs kunnen veel opkomen in balbezit en zo via een voorzet de spitsen in stelling brengen om te scoren. Achterin staat het ook prima. Al kreeg RKC wel aanzienlijk meer goals tegen dan NEC (22 om 15). Met de jonge Shawn Adewoye achterin en de meer ervaren Jurriën Gaari en Dario van den Buijs heerst er een goede balans in de defensie van de Waalwijkers. Ondanks de 22 tegendoelpunten scoort RKC wel een stuk makkelijker dan NEC. 23 keer wist RKC het net te vinden. Dat is maarliefst 11 keer meer dan NEC.

RKC won vorige week weliswaar knap van AZ, maar zonder de hulp van AZ-keeper Hobbie Verhulst, die tweemaal gruwelijk de fout in ging, had RKC de wedstrijd niet zomaar gewonnen. Het is niet alleen maar Hosanna in Waalwijk want er werd ook dik verloren van Ajax en FC Twente en in de KNVB Beker werd van onze buren uit Groesbeek verloren. De Treffers wonnen overtuigend met 2-0 van RKC.

Historie

NEC en RKC kwamen elkaar in de afgelopen tien jaar acht keer tegen. Viermaal in de Eredivisie en viermaal in de KKD. In de Eredivisie heeft NEC het moeilijk met RKC. Er werd drie keer gelijk gespeeld en een keer verloren. In de KKD heeft NEC een 100 procent score. In 2014, 2017 en tweemaal in 2019 werd er gewonnen van de Waalwijkers. Vorig seizoen werd het 1-1 door een late goal van Okita. NEC heeft de punten hard nodig, een overwinning is een vereiste. NEC en RKC trappen zondagmiddag af om 12.15

Foto: Rob Koppers