De finale van de play-offs promotie/degradatie is staat zondagavond (18:00) op het programma. Excelsior en ADO Den Haag beslissen over twee wedstrijden wie het laatste ticket naar de eredivisie krijgt. Op het eerste oog is dit duel niet zo interessant voor NEC, maar niets is minder waar.

In een eerder artikel liet ForzaNEC.nl weten dat NEC zo’n twee miljoen aan tv-inkomsten krijgt voor volgend seizoen., 2,1 miljoen om precies te zijn. Dat kan zomaar twee ton meer worden, maar dan moet Excelsior wel promoveren. Hoe zit dat ook alweer? De tv-gelden worden verdeeld op basis van de laatste tien Eredivisie-seizoenen. Een eerste plek levert achttien punten op, een tweede plek zeventien punten, een derde plek zestien punten, een vierde plek vijftien punten, tot aan één punt voor de nummer laatst. NEC behaalt als nummer 11 dus voor dit seizoen negen punten. NEC heeft de pech dat de punten van recente seizoenen meer waard zijn, want voor een jaar in de Keuken Kampioen Divisie krijg je helemaal niks. De punten over het afgelopen seizoen worden vermenigvuldigd met tien, die van 2020/2021 met negen, enzovoort.

Conclusie

NEC staat nu op de vijftiende plek, maar bij promotie van Excelsior kan NEC een plekje stijgen. Waarom? Omdat NEC het de afgelopen tien jaar beter deed dan Excelsior in de Eredivisie en ADO Den Haag het op haar beurt weer een stuk beter deed dan NEC. Excelsior en NEC speelden de afgelopen tien jaar de helft van de tijd in de eredivisie en vijf jaar eerste divisie.

Foto: Rob Koppers