Het lijkt een zomer te worden waarin veel voormalig NEC’ers een mooie transfer gaan maken. Zo stapte Alireza Jahanbakhsh over van Brighton & Hove Albion naar Feyenoord en worden Arnaut Danjuma Groeneveld, Jordan Larsson en Taiwo Awoniyi met een vertrek bij hun club in verband gebracht. NEC houdt echter in maar weinig gevallen echt veel geld aan zulke transfers over.

Dat heeft alles te maken met de doorverkooppercentages die NEC bedong bij het vertrek van deze spelers. Behalve bij Awoniyi, aangezien hij werd gehuurd van Liverpool. Doorverkooppercentages gelden maar één keer, als de speler vertrekt bij de club waar NEC heeft aan verkocht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Mike Trésor Ndayishimiye, die van Willem II naar RC Genk trok. NEC kreeg al vijf ton van de Tilburgers toen hij in 2020 overstapte. Een jaar later kregen de Nijmegenaren nog een zo’n vijftien procent over de meerprijs, die naar verluidt drie miljoen euro bedroeg. Uiteindelijk heeft NEC dus een kleine miljoen verdiend aan Trésor.

Die bedragen waren bij Jahanbakhsh en Danjuma een stuk hoger, maar aan de transfer van Jahanbakhsh naar Feyenoord en een eventuele transfer van Danjuma houdt NEC minder over. Er is namelijk geen doorverkooppercentage meer voor de Nijmeegse club, die het enkel moet doen met de zogeheten solidariteitsbijdrage. In totaal wordt vijf procent van iedere transfersom verdeeld over de voormalige clubs waar de spelers tot en met zijn 23ste speelde.

De regels van de FIFA schrijven voor dat de club waar een speler tussen zijn zestiende en 23ste speelde, 0,5 procent van de transfersom per jaar dat de speler er actief was. Bij zowel Jahanbakhsh als Danjuma gaat het dan om één procent van de transfersom. Aangezien Jahanbakhsh voor iets meer dan een miljoen naar Feyenoord vertrok, blijft er voor NEC iets meer dan tienduizend euro over. Niet verkeerd, maar ook geen extreem groot bedrag. Bij Danjuma is het sterk de vraag of en zo ja voor welke prijs hij vertrekt. Clubs als VfL Wolfsburg, Leicester City en West Ham United geïnteresseerd, maar AFC Bournemouth probeert belangstellende clubs af te schrikken met een vraagprijs van 40 miljoen euro. In dat geval is één procent van de som nog een flink bedrag voor een club als NEC.

Foto: Rob Koppers